Нов модел за здравно осигуряване, НЗОК вече е в миналото
Дариткова Ананиев
Венера Върбанова

Край с монопола на НЗОК при здравното осигуряване у нас. Това може да стане факт, ако “новият” модел предложен от министърът на здравеопазването – Кирил Ананиев бъде удобрен, след като в момента е на етап “обществено обсъждане.

Предложението

Ананиев предлага здравноосигурителните лица да имат право да избират дали да останат в НЗОК или да се преместят в частен здравен фонд. Те ще имат определен срок в който след влизането в сила на законопроекта ще могат да се преместят или ще останат в НЗОК. При фалиране на фонда в който са, те автоматично ще бъдат местени в друг, като парите им няма да се губят, а ще бъдат възстановени напълно. По предложения законопроект вноската остава 8% от брутната работна заплата. По думите на министър Ананиев няма да се допуска фондовете да избират клиентите си по здравноосигурителен статус.

Фондовете

За да заработят фондовете ще трябва да имат 500 хил. регистрирани здравноосигуряващи се лица. Освен това те настояват за по-висока ставка от досегашната предложена – 8%, за да се изгради гаранционен фонт при фалити. Нещо, което засега държавата трябва да гарантира със собствени пари при въпросната ситуация.

Законопроектът ще бъде обсъден с ЕК, евродепутати и чак тогава ще влезе за гласуване в НС.  На днешните дебати присъства и Националният омбудсман – Мая Манолова, която попита какво ще се случи с хората, които се осигуряват здравно от държавния бюджет. Този въпрос остана без отговор. Такива ще се търсят занапред…

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.