Стимулът за ловджиите е троен! Броят по 150 лв. за отстрелян глиган
Венера Върбанова

Трикратно се увеличава финансовото възнаграждение за отстрел на дива свиня в 20-километровите зони около огнищата на заболяването африканска чума по свинете. Така стимулът става 150 лв. за всеки отстрелян глиган. Това съобщи днес земеделският министър Десислава Танева във връзка с мерките, които се взимат за борба с все по-разрастващото се заболяване. По думите й днес са пламнали две нови огнища на заразата. Към момента в страната има 15 такива на заразени свине в лични стопанства, като други 15 диви също са заразени.

Контролът в карантинните зони става изключително засилен и на всяка кола, увери още Танева. Забранено е превозването на животни, месо и месни продукти, които потенциално могат да разпространят заразата. Тези мерки се вземат съвместно с МВР. Мерки ще се вземат и с МОСВ за борба с чумата в националните паркове.

За да се спре разпространението на болестта ще са нащрек и армията, и жандармерията. Затяга се и контролът по летища, пристанища и гари заради отпадъците от туристопотока.

Междувременно тече и информационна кампания, включително чрез видеоклип в медиите, какво представлява заболяването африканска чума по свинете.

От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) призовават гражданите да сигнализират за всяко съмнение за възникване на болестта при домашни и диви свине или за нерегламентиранo движение и търговия на свинско месо и продукти на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99, на спешен телефон 112 или в съответната Областна дирекция по безопасност на храните.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.