Стандартизират заявленията за основните общински услуги
Венера Върбанова

Унифицират заявленията за 16-те най-масови общински услуги, за да се намали административната тежест.

От утре – 16 юли, всички общини са задължени да използват уеднаквените заявления за предоставяните услуги, след като по инициатива на вицепремиера Томислав Дончев беше прието изменение на Наредбата за административно обслужване.

Сред стандартизираните заявления са издаване на скици за недвижими имоти и разрешение за строеж, одобряване на подробен устройствен план, заверка на документи за гражданско състояние в чужбина, както и издаване на многоезично извлечение от акт за гражданско състояние.

От Министерския съвет напомнят, че процесът на стандартизация на административните услуги е започнал през 2018 г. с уеднаквяване на услугите, предоставяни от областните администрации. По този начин се облекчават гражданите и бизнесът, намалява се административната тежест и се спестява време.

Всички стандартизирани документи ще бъдат вписани в Регистъра на услугите към Административния регистър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.