Сравняват 5 групи храни на нашия и европейския пазар
Венера Върбанова

Пет групи храни – макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин и консерви, ще бъдат обект на ново изследване за двоен стандарт от страна на дъжавата. Експертите ще сравняват храни, а също и спиртни напитки, закупени от търговската мрежа на пет български града и още пет други страни в ЕС. Продуктите за новите тестове вече са закупени, а до дни започват и изследванията в лаборатория.

Проучването започва след наскоро обявените резултати от европейското изследване, което установи, че при едва 9% от 1400 анализирани храни в 19 държави има разминавания в състава. Еврокомисарят по правата на потребителите Вера Йоурова увери, че откритите разминавания се дължат на специфики в местното законодателство.

Спорът второ качество ли са продуктите, които се продават у нас, ще се реши през септември, когато ще излязат резултатите.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.