След проверката: 15 къщи за гости менте, собствениците ще връщат 4,5 млн.
Венера Върбанова

15 от проверените къщи за гости на практика не функционират като такива и техните собственици ще трябва да върнат изцяло получените субсидии, които общо са за 4,5 млн. лева. Това обяви земеделският министър Десислава Танева, която представи резултатите от проверката на Държавен фонд “Земеделие”. Тя уточни, че в черния списък са се оказали само 5,2 % от всички проверени 288 къщи.

От нередовните къщи 4 се намират в София-област, две в Благоевград, две в Пазарджик и по една в областите Варна, Шумен, Добрич, Ловеч, Пловдив, Видин и Разград.

При още 74 от тях са установени някакви нередности, но те са далеч по-дребни. Става въпрос за различни отклонения от заявените за изпълнение дейности, увери Танева и обясни, че санкциите за техните собственици варират от 5 до 15% от стойността на платената субсидия.

Проверки е имало и по сигнали за конфликт на интереси. По думите й, къщите за гости на кметовете на Долна Баня и на Луковит също са сред проверените, но се оказало, че там се приемат посетители.

Тя уточни, че всички данни ще бъдат предадени на прокуратурата. Бившият зам.-министър Александър Манолев пък ще трябва да върне 100% от субсидията, тъй като при проверката е установено, че къщата му в района на Сандански не се използва по предназначение.

По повод публикации в медиите за къща за гости свързана с кмета на Велинград, земеделският министър коментира, че къщата, споменавана в репортажи наистина не функционира като такава, но нейн собственик е местен бизнесмен, а не роднина на кмета.

Относно информацията за двама експерти от Държавен фонд „Земеделие”, които са свързани с къщи за гости, министър Танева посочи, че там не са открити нередности и къщите са изрядни. Тя обясни, че ще има наказания за служителите по общото право.

„Доброволно има върнати 700 хил. Всичко останало е обект на съдебни дела“, заключи  министърът.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.