Скоро: Проверяваме с приложение дали личните ни данни не са сред изтеклите от НАП
Венера Върбанова

Всеки, който има опасение дали личните му данни не са станали публично достояние след нерегламентираното източване на информация от НАП, съвсем скоро ще има възможността да провери това сам. За целта приходната агенция ще пусне спешно сайт и приложение, чрез които да се осъществи подобна проверка.

Това е една от мерките, договорени на среща между ръководителите на НАП и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Предстои комисията да започне производство в НАП, след като е била уведомена за нарушение на сигурността на личните данни. От агенцията са декларирали готовността си да съдействат изцяло на КЗЛД за изясняване на всички обстоятелства на среща на ръководствата на двете ведомства.

Припомняме, че бе направен пробив в системата на НАП, а в понеделник до медиите беше пуснат масив от 57 папки, с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи.

По случая вече има арестуван заподозрян, но адвокатите му твърдят, че той е натопен умишлено.

Междувременно, заради теча на данни на граждани в интернет пространството, приходната агенция може да бъде санкционирана със солена глоба в размер до 20 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.