Реформата в закона за хората с увреждания ще продължи и през 2019
Реформатав закона за хората увреждания ще продължи и през 2019
Марина Маринчева

В програмата на парламента за днес е заложено второ четене на законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ. Тяхната корекция се наложи след като се оказа, че в бюджета за догодина не са заложени достатъчно средства, за да ги обезпечат финансово.

След намеса от страна на премиера Борисов парите бяха осигурени, а протестиращите майки на деца с увреждания – видимо по-спокойни. Вдигането на палатковия им лагер от градинката при Народното събрание обаче зависи от текстовете, които депутатите ще приемат днес.

Майките ще са вътре в залата, ще следят дали всичко ще бъде гласувано, както бе обещано, но те казват, че очакват изненади.

Министър е на труда и социалната политика – Бисер Петков очаква, че това което е гласувано в съответните комисии, ще бъде прието и в пленарна зала. Днес в дневния ред на заседанието на Министерски съвет е включено разглеждане на законопроекта за социалните услуги. Това е третият законопроект от пакета закони, който изцяло формира новата правна рамка за хората с увреждания, както и за по-широк кръг хора в уязвимо положение.

Очаква се палатките на протестиращите майки, ако всичко мине наред, да изчезнат от пред Парламента.

Оказва се, че протестите ще бъдат пренасочени пред Здравното министерство. По думите на протестиращите всичко направено е една голяма крачка напред, но става проблемът с ТЕЛК-овите решения.

Министърът поясни, че стъпки за промяна в медицинската експертиза били направени с измененията в наредбата за медицинската експертиза, които са в сила. Там се променя начинът на оценка. Имаше промени и по отношение на ТЕЛК-овите състави.

Предложенията на майките са за една по-цялостна реформа в медицинската експертиза, която те ще отстояват като следваща стъпка за цялостна промяна.

Законите за хората с увреждания и за личната помощ не уреждат ТЕЛК  решенията.

Според министъра реформата ще продължи и това, което са постигнали заедно през тази година, ще се затвърди и през следващата.

На новата месечна финансова подкрепа ще имат право всички хора с трайни увреждания, които имат над 50% вид и степен на увреждане или трайно загубена работоспособност. Те ще трябва да подават заявления до агенциите за социално подпомагане, за да им бъде отпусната тази подкрепа.

До момента агенциите за социално подпомагане изплащаха интеграционните добавки в размери, обвързани с гарантирания минимален доход. Сега месечната финансова подкрепа гарантира тези 152 милиона, които до сега са се изплащали под формата на интеграционни добавки. Допълнителните 150 милиона, които по бюджет са предоставени, както и ресурс от 133 милиона за изплащане на четвъртинки социални инвалидни пенсии.

За първи път новата политика се обвързва с линията на бедност, която отразява разходите за живот и се актуализира ежегодно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.

Може също да харесате

1 милиард лева от винетките отиват в А1. Изтече скандалният договор на АПИ (ДОКУМЕНТИ)

В последните месеци държавата се тресе от неспиращите скандали около АПИ и…

Драго Драганов навръх рождения си ден: Не се чувствам нито зрял, нито мъдър

Драгомир Драганов е сред най-ярките лица на родния тв ефир. Роден на…

Шефът на БНТ разкри дали “Господари на ефира” отива в обществената телевизия

Предаването “Господари на ефира” няма да се излъчва по БНТ. Това издаде…

Велизар Енчев: Скопие утре може да поиска Благоевград

Скопие утре може да поиска Благоевград. Това заяви в предаването “Плюс-минус” по…

Гешев гръмна: Половината от инвалидните пенсии отиват при здрави хора

Образувани са досъдебни производства и текат проверки на територията на цялата страна…

Връщат българи от чужбина с четири кариерни форума

Кариерни форуми в страни с големи български общности организират от Министерството на…