Проблемът с африканската чума се задълбочава, регистрираха заразата и във Великотърновско
Венера Върбанова

БАБХ е потвърдила нов случай на африканска чума по свинете, този път в област Велико Търново. Заболяването е регистрирано в домашно стопанство в свищовското село Ореш.

Очаква се Агенцията по безопасност на храните да издаде заповед за умъртвяване на прасетата в засегнатото село.

Припомняме, че съседната Плевенска област пламна от заразата, като вчера при претърсване бе открит и труп на диво прасе в землището на село Деков, община Белене. Пробите са потвърдени като положителни за африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, като това е първият случай на положително диво прасе в областта.

Така е създадена опасност за разпространение и предаване на вируса, който е силно заразен, от домашни към диви свине.

В рамките на засилените проверки с органите на реда в област Плевен, до вчера са регистрирани 7 случая на нелегално изнасяне на месо без документи от инфектираните зони. Открито е над 170 кг месо, което е конфискувано и унищожено. Това потвърди в сутрешния блок на БТВ земеделският министър Десислава Танева. Тя отново предупреди, че е нужна дисциплина за изпълнение на ограничителните мерки, тъй като в тези райони всеки може да стане потенциален преносител на заразата.

По думите й все още не може да се прогнозират загуби за стопаните на умъртвените животни, защото към момента заразата представлява потенциален риск.

Държавен фонд „Земеделие” е гласувал бюджет по отношение на обезщетенията. Тепърва предстои да се уточни как ще бъде разпределен.

Припомняме, че на последното си заседание в сряда правителството отпусна 3,7 млн. лв. за предотвратяване на африканската чума по свинете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.