Младежите масово започват работа в сферата, в която не желаят
Марина Маринчева

Масово се разминават очакванията на младежите по отношение на желаната им първа работа и реалната започната такава.

Това показва проучване на Gemius по поръчка на Telus България сред младежи на възраст между 16 и 19 години от шестте най-големи града в страната.

Въпреки че далеч не са най-желаните професии, всеки четвърти младеж между 16 и 19, който вече има трудов опит, заявява, че работи или е работил в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

Основният съвет на специалистите – не губете време, работейки в безперспективни сектори, а възможно най-рано започнете в сфери като IT и аутсорсинга. А в последната може да се работи и без диплома за висше образование, като достатъчно е доброто владение на език. Именно така е направил и Йоан. Той е едва първи курс в университета, а вече е на високоплатена длъжност.

Основен проблем има и между образованието и бизнеса – масово се произвеждат кадри, завършили неприложими на пазара на труда специалности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.