Фандъкова внася предложение за промени свързани с фирмите участващи в обществени поръчки
Общество ОРГ

Кметът на София – Йорданка Фандъкова, която преди няколко дни заяви, че се кандидатира за 4-ти път за кмет на София, каза, че скоро ще внесе предложение за промяна в законодателството и по-конкретно в частта му с обществените поръчки. Според нея компаниите трябва да носят професионална отговорност и при безотговорна работа професионалните гилдии трябва да могат да отнемат техния лиценз или да намаляват “рейтинга им”:

Аз съм кметът, налагал най-големите санкции в цялата държава. Очевидно обаче трябва да помислим и за превенция, а не само за последващия контрол какъвто в момента имаме възможност да осъществяваме със строгите санкции и договори. Затова имам предложения за промяна в законодателството и лично ще внеса такова искане, а именно и проектантите, и работниците и изпълнителите да носят “професионална отговорност”, не само финансова. Има такава практика в доста държави, например в съседна Сърбия, където това работи добре.

Тук става въпрос например, когато професионалните гилдии имат възможност да дават лицензи, например при строителите, проектанти, архитекти, да могат и да ги отнемат. Тоест, да не може да кандидатства тази фирма пак за обществена поръчка. Защото в момента колкото и да не съм доволна, ако тя не е в един списък на Агенция “Обществени поръчки”, то аз нямам право да и откажа достъп до наша обществена поръчка.  Много се говори за обществените поръчки, но има точен закон и ние трябва да го спазваме харесва ли ни или не една фирма. Не мога да реагирам. Подготвяме предложението с главния архитект и скоро ще го внеса и ще настояваме за тази промяна. Това е още един механизъм за контрол и според мен ще накара всички тези компании да са по-отговорни, когато получават обществени средства.

В ефира на Нова Фандъкова коментира още, че подготвя нов дигитален ресор, който да има зам.-кмет, който пък да направи така, че работата на общината да бъде прозрачна и всичко да стане по-лесно за гражданите и бизнеса.

„Новите идеи идват и с нови хора, които да ги създават и да ги реализират. Скоростта на промяната е много висока. Но това не става от само себе си, а с много работа. Имали сме много пропуски и грешки за изминалите 10 години. Важното е да си направим изводите, за да продължаваме напред. Работата по метрото трябва да продължи”, заяви Фандъкова и показа карта на София при която синята линия е 3-ят лъч, който скоро ще бъде пуснат, а в жълто са планираните метростанции за доизграждане.

Кметът на София обяви още, че подготвя и “Зелен ринг” около София. Проект, който използва неизползваемите стари железопътни линии около центъра на София в нова инфраструктура за съживяване и свързване на градската среда.  Той представлява една отделена от трафика, свързана вело и пешеходна зона, която обединява всички големи паркове в София, централни и периферни квартали и много спортни съоръжения. Може да бъде използвана както за алтернативен вид транспорт, разходки, почивки и туризъм, така и като платформа за културни, спортни и образователни мероприятия.

 

За целта ще бъдат обединени изоставените жп трасета и съществуващи/бъдещи вело и парко алеи, трансформирайки ги в 32км свързана вело и пешеходна зона, която ще може да бъде минавана с тротинетки, колела или пеш.  Сайта на проекта може да видите ТУК.

„За някои кандидати това не е състезание, а битка за столицата. За мен кампанията никога не е била това. Важно ми е да разговарям с хората и да им представя идеите си. Ще изляза с реализъм и отговорност. Това е, което мога да предложа”, завърши Фандъкова.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.