Задържаха хакера, пробил НАП – оказа се пловдивчанин, решил да се самодоказва
Венера Върбанова

Софийската градска прокуратура е обвинила и задържала за 72 часа 20-годишен младеж от Пловдив, заподозрян за хакерските атаки срещу НАП. Младежът вече е разпитан.

Обвинението му е за това, че от неустановена дата до 15 юли 2019 г. неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура. За подобно престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 8 години и глоба до 10 000 лева.

По-рано днес началникът на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП Явор Колев съобщи, че заподозряният за хакерските атаки е бил задържан във вторник следобед. По думите на Колев той бил служител в компания за киберсигурност.

„В рамките на задълженията си тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки”, обясни Колев.

Заподозреният хакер, който в имейл, изпратен до няколко медии вчера, се представяше за руснак, женен за българка, се оказва 20-годишен младеж, работещ като “бял хакер” във фирма в София.

„Иззети са доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, които съдържат данни за неговата съпричастност. С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен към тази атака”, заяви Колев.

Младежът бил задържан на работното му място. Целта на атаката била себедоказване.

„Тук мотивът е да се докажат възможностите да се стига до такава информация”, коментира Колев.

„МВР разполага с огромен ресурс, със специалисти – психолози, IT експерти, разполагаме с опитните служители на „Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев. Той обясни, че се проверяват всички версии.

От Софийската градска прокуратура допълват, че в хода на разследването е установено, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството, съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др. Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. Установено е, че потребителското име се ползва от Кристиян Бойков– на 20 години от Пловдив.

На 16 юли служители на ГДБОП са установили, че К.Б. се намира на работа в офис на фирма в София, където е задържан за срок от 24 часа. Действията на хакера нямат връзка с дейността на фирмата, в която работи, се казва в прессъобщението на СГП. Проблемът със системите в държавните институции според IT-специалист е това, че не се спазвали добри практики.

„Сертификатите за сигурност, които всички институции имат, са покрити фиктивно, задължително е да се правят тестове. Доста често работата не е свършена качествено, не е защитена всяка една система, която се изработва”, коментира пред NOVA Алекс Иванов, IT-специалист. Според лидера на НФСБ Валери Симеонов актовете на подобна намеса са неизбежни.„Това са неизбежни актове на намеса, нивото на софтуера се повишава непрекъснато, има все по-съвършени възможности, младите го приемат като една игра, България не е извън Европа и извън света”, коментира Валери Симеонов. „Трябва да е ясно, че зловредните действия в интернет се наказват от закона, извършителите на тези действия попадат под ударите на закона”, заяви Явор Колев.

Доказателствата към този момент показвали, че скандалната атака е извършена от България. Разследването по случая продължава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.