Вътрешният министър отчете спад на телефонните измами
Венера Върбанова

Отчита се спад на регистрираните телефонни измами за последните три години. Това стана ясно от отговор на вътрешния министър Младен Маринов по време на парламентарния контрол.

По изнесените данни на МВР през 2016 г. са регистрирани 1200 телефонни измами, през 2017 г. те са 1325, а през 2018 г. – 1097. Министърът уточни, че по неофициална информация причинената вреда за този период е на стойност 22-23 млн. лв.

За първите четири месеца на 2019 г. са регистрирани 343 телефонни измами, спрямо 404 през 2018 г., като вредите са за над 2,5 млн. лв.

От трибуната на НС министър Маринов предупреди хората да са внимателни и да не дават пари на непознати, независимо под каква форма и предлог.

“МВР насочва усилията си не само към най-ниското ниво – мулетата, но и към доказване на организирана престъпна дейност”, поясни Маринов. Той даде за пример задържаната група на 18 април на територията на България и Румъния. Нейният лидер Борислав Димитров-Бобито е считан за тартор на ало мафията у нас.

Вътрешният министър посочи още, че за да се борят ало измамите, е нужен мултидисциплинарен подход. Именно затова МВР си сътрудничи добре с банките и мобилните оператори. Маринов обясни, че по предложение на МВР един от телекомите дори въвел ежедневен извънреден мониторинг за нетипичен трафик, който да ги спира. В следствие на предприетите мерки проведените телефонни разговори с цел измама от 81 хиляди през февруари паднали на 18 хиляди през март, а през април са сведени до 1581. Набелязани са и са прилагани идентични мерки и с другите два телекома, увери външният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.