17% от БВП на България е застрашен от пакета “Макрон”
Реформите в регулацията на международния транспорт в ЕС ще доведе до тежки последици за България
Марина Маринчева

Оказва се, цели 17% от БВП на България идват от транспортния бранш.

Ако пакетът предложения на Макрон бъде приет, тези средства за хазната ще се окажат застрашени.

Това поставя Бюджет 2019 на карта.

Според вносителя си пакетът промени имат претенцията за социална справедливост, намерение да се уеднаквят условията на труд и заплащане на шофьорите от Източна и Западна Европа. Тези промени се посрещнаха “на нож” от Камарата на автомобилните превозвачи.

От там заявиха, че те ще доведат до фалити на много фирми именно от Източната част на континента.

При последното си заседание Съвета по транспорт в Брюксел не взе под внимание забележките на България и още 7 страни и прие промените, които 20 други държави подкрепиха.

Българският бизнес не е съгласен с някои от внесените корекции на регламента за транспортните услуги. Ето и част от тях.

Принципа на връщане на шофьорите в страната, в която е регистриран превозвачът.

Това на практика означава, че независимо от гражданството и адресната си регистрация, един служител трябва да се връща в друга страна – тази, в която е регистрирано търговското дружество на работодателя му.

Справедливото, според пакета “Макрон”, заплащане на водачите.

Промените целят уеднаквяването на заплащането. Но такава регулация противоречи на принципите на свободния пазар. И в момента всеки български водач има правото и възможността да работи за транспортна фирма, извън родината му. От Камарата твърдят, че много шофьори предпочитат да работят в България, защото, оказва се, заплащането им и в момента е конкурентно на европейското.

Според бранша само тези две промени ще доведат до изтегляне на така или иначе намалената работна ръка от България и принудителна пререгистрация на превозвачите ни в други страни от ЕС.

Командироването на всеки водач под Пакета “Макрон”

ще става със заплащане на всеки час от престоя по тарифите на минимална надница за страната. Това заплащане промените ще фиксират не за работен час, а за астрономически или 24 часа. Дори практиката в страните, подкрепили промените, не е такава, там работодателя плаща само работните часове.

Абсолютна забрана за почивка в превозното средство

също е част от пакета промени. Това ангажира допълнителни разходи на превозвачите.

Решаването на всички тези проблеми, които са надвиснали над бизнес, който е един от най-големите работодатели и данъкоплатци в страната, сега стои в ръцете на евродепутатите ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.

Може също да харесате