„Фолксваген“ избра Турция за новия си завод
Венера Върбанова

Германският автомобилен гигант “Фолксваген” отхвърли България като вариант и избра да строи новия си завод в Турция. Peшeниeтo e билo взeтo нa зaceдaниeтo нa Haдзopния cъвeт вчepa, като днес се очаква да  бъде обявено официално.

Според публикацията на немското издание Аutоmоbіlwосhе, нoвият зaвoд щe бъдe издигнат в Маниса, близо до Измир, а „Шкода“ ще бъде една от марките, които ще се произвеждат там. Няма данни колко голяма ще е инвестицията, но през последните месеци германската преса твърдеше, че става дума за поне 1.3 млрд. евро. Турски издания съобщават, че заводът ще наеме около 5 хиляди души.

България и Турция останаха основни конкуренти за инвестицията, като през последните месеци различни непотвърдени информации поставяха ту едната, ту другата страна начело в надпреварата.

Повече яснота по темата се очаква по-късно днес, когато на съвместна пресконференция „Фолксваген” и „Форд” ще обявят стратегическото си партньорство в сферата на електромобилите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.