Отказът да се допусне международна помощ във Венецуела е престъпление срещу човечеството, заяви колумбийският президент
Марина Маринчева

Отказът да се допусне международна помощ във Венецуела е сравним с престъпление срещу човечеството, заяви колумбийският президент Иван Дуке, цитиран от ТАСС.

“Позорната диктатура пречи на доставката на хуманитарна помощ, което е престъпление срещу човечеството”, заяви снощи Дуке, цитиран от президентската администрация. Той добави, че неговата страна ще продължи да засилва натиска над режима на президента Николас Мадуро, за да може народът на Венецуела “да се върне към свободата” и обеща, че Богота ще окаже помощ на избягалите в Колумбия венецуелци.

“САЩ и Колумбия ще предприемат стъпки за разрешаване на съществуващата хуманитарна и демократична криза във Венецуела”, подкрепят решително венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, който се обяви за временно изпълняващ длъжността президент. Страните обещават да работят с неговото правителство за възстановяване на свободата, демокрацията и просперитета на Венецуела, се казва в съвместно изявление на президентите на двете страни Доналд Тръмп и Иван Дуке след срещата им във Вашингтон.

На 8 февруари президентът Мадуро заяви, че няма да позволи някой да нарушава границите на страната под предлог на доставка на хуманитарна помощ, припомня ТАСС.

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса реагира рязко на изявлението на Дуке. “Не мога да повярвам, че правителствата на нашата Америка (Латинска Америка – бел. ТАСС) приветстват блокадата на САЩ, която причинява страдания на венецуелския народ и нанесе щети за над 30 милиарда долара, като освен това това участват в медийния спектакъл на президента на САЩ Доналд Тръмп”, написа Ареаса в Туитър.

Снощи Мадуро заяви в интервю за телевизия “Евронюз”, че международната помощ, изпратена за венецуелския народ, се състои от “прогнили и заразени продукти”, предаде ТАСС. Според него предоставянето му е опит да бъде унижена страната, след като САЩ замразиха над 10 милиарда долара средства на Каракас в сметки зад граница.

“Не ни позволяват да внасяме в страната лекарства и храни, защото търсят парите ни в чуждестранни сметки във всички краища на света”, подчерта венецуелският държавен глава. Според него хуманитарната помощ се състои от продукти, пълни с канцерогенни елементи, които не са преминали необходимия контрол. Това е довело до случаи на отравяне в Колумбия, отбеляза той.

Освен това Мадуро заяви в реч на заседание, посветено на селското стопанство, че САЩ никога не са помагали на никого. той подкани Доналд Тръмп да помогне на 40 милиона бедни в Америка, които “нямат работа, образование, достъп до здравеопазване, нямат нищо”.

Президентите на Аржентина и Уругвай Маурисио Макри и Табаре Васкес призоваха в съвместно изявление за провеждане на президентски избори във Венецуела, за да се разреши кризата по мирен път. Двамата държавни глави се срещнаха в уругвайския град Колония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.