Лаура Кьовеши ще бъде подкрепена от Франция за европейски главен прокурор. Какво ни говори това?
Общество ОРГ

Франция ще подкрепи категорично Лаура Кьовеши като ръководител на европейската прокуратура. Това заяви председателят на групата на либералите в Европейския парламент. В нея членуват представителите на партията на френския президент Еманюел Макрон.

Информацията беше потвърдена от служител в Елисейския дворец

Неочакваната обява за подкрепа е доста интересен ход от страна на Франция. Припомняме, че до настоящия момент Париж подкрепяше френския кандидат за поста европейски главен прокурор Жан-Франсоа Бонер. Той беше избран за водещ кандидат на Европейския съвет, докато Европейкият парламент предпочете Лаура Кьовеши. Сега от двете институции трябва да се разберат кой в крайна сметка ще заеме поста.

Все още няма нищо сигурно за Кьовеши

Не е ясно дали решението на Париж ще наклони везните в полза румънката. Както добре знаем кандидатурата й среща много остра съпротива от управляващите в Румъния и не само там – други държави, включително България, също не я подкрепят.

Лаура даде ясно да се разбере, че няма да търпи никакво политически или бизнес влияние и ще бъде безкомпромисна в действията си. Съвсем логично, тожва не се харесва на огромна част от т нар. “политически елит” в Европа.

В Румъния срещу Кьовеши дори беше образувано разследване за злоупотреба със служебно положение. Ако си спомняте, това се случи непосредствено след началото на конкурса за европейски главен прокурор. Впоследствие то беше прекратено.

Кьовеши оглавяваше Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния в периода 2013 – 2018 г., когато беше отстранена от управляващите. Преди това  е работила като главен прокурор на Румъния в продължение на 6 години. Тя постига забележителни резултати в борбата с корупцията, отбелязват десетки международни организции. По време на нейното управление са повдигнати обвинения на над 1000 души на публични длъжности всяка година. От тях – 14 бивши министри, 39 депутати, четирима сенатори, един евродепутат и 237 кметове. В над 90 на 100 от случаите се е стигало до осъдителна присъда.

Какъв знак дава подкрепата на Франция?

Думата на Франция определено тежи в Европейския парламент. Според политически анализатори, френска подкрепа за Кьоваши ще даде тласък на някои колебаещи се да застанат зад Кьовеши. Източник на екипа ни от администрацията на Европарламента ни разкри, че в политическите среди в Брюксел се говори по два начина за румънката. Или с големи хвалебствия, или прекалено негативно. Средно положение нямало.

Кой е другият възможен европейски главен прокурор?

Почти със сигурност, ако Лаура Кьовеши на бъде избрана, европейски главен прокурор ще стане Жан-Франсоа Бонер.

През последните дни в различни световни медии се тиражира фалшивата новина, че Бонер се е оттеглил от надпреварата и че Кьовеши остава сама. Това обаче беше опровергано от самия французин.

И все пак, добра новина ли е, че Лаура Кьовеши няма да е сама в надпреварата, питат се мнозина. Тепърва предстои да разберем.

Колкото до Жан-Франсоа-Бонер, макар и да не с реноме на толкова безкомпромисен като Кьовеши, той има дълъг стаж като прокурор на ръководни длъжности. Има опит в международното право, бил е и френски пратеник в Германия, където е следял за изпълнението на актове на френски съдилища.

Между 2003 и 2007 г. работи в Евроджъст – орган на ЕС за съдебно сътрудничество, който координира държавните органи за разследване и съдебно преследване в случаи на тежки престъпления с международен елемент.

Който и от двамата да стане главен прокурор, навярно все по-често в новините ще четем за арестувани хора от политическия елит, които са злоупотребявали с власт или са участвали в престъпления“, категорични са политическите експерти в Брюксел.

Европейската прокуратура ще действа на територията на общо 22 страни членки, подкрепили идеята. Сред тях е и България. Основната цел е подобряване на разследванията на измами с европейски средства и фондове. Ще се разследват и случаи на корупция, пране на пари и фалшифициране на официални документи.

Борислав Петров, Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.