Обвинител номер 1 поиска възобновяване на приключилото дело “Чората”
Венера Върбанова

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд за възобновяване на наказателното дело, по което 5 бивши полицейски служители са осъдени за убийство на Ангел Димитров по прякор Чората на 10 ноевмри 2005 г. в Благоевград.

Той направи и искане за спиране изпълнението на наказанията лишаване от свобода по отношение на осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков.

След многократно връщане на делото в края на април Върховният касационен съд ги призна за виновни с окончателно решение и те влязоха в затвора за по 7 години. Решението дойде 14 години след смъртта на Димитров, загинал през 2005 г. при акция “Респект”, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

Срещу присъдата се надигна обществено недоволство, бяха организирани протести и подписки в защита на петимата.

Главният прокурор счита, че решението е несправедливо. Той настоява съдът да възобнови делото и да спре изпълнението на наказанията.

Днес (31 май), главният прокурор Сотир Цацаров се е срещнал със съпругите на осъдените по тяхна молба и ги е уведомил за внесеното искане и от негово име за възобновяване на наказателното дело, съобщиха от прокуратурата. Той иска връщането му за ново разглеждане от друг състав на касационния съд. Главният прокурор счита, че съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.

Ако съдът уважи искането на главния прокурор за спиране изпълнението на наказанията, осъдените полицаи следва да бъдат освободени от местата за лишаване от свобода до произнасяне на ВКС по направените искания за възобновяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.