Епизод пореден: ВСС отказа да “пусне” Методи Лалов за изборите
Общество ОРГ

За трето поредно заседание Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да потвърди искането на съдията от Софийския районен съд – Методи Лалов да бъде освободен от длъжност. Молбата му е от 2 август, а на предишните 2 заседания не беше осигурен кворум.

През вчерашния ден обаче такъв имаше, но молбата му не беше потвърдена с мотив, че той има още дела за довършване. Самият Лалов пък иска да се отегли от поста, защото получи покана от “Демократична България” да бъде водач на листата им за общински съветници в София. Ето какво какво каза той по този повод:

„Това е поредният епизод на саморазправата с мен. Лошото е, че тази саморазправа е частен случай на беззаконието, което цари в държавата. Искам да напусна съдебната система, защото смятам, че достойнството трябва да се върне на гражданите – с работещи институции и съдебна система. Отвътре, гледайки като съдия, не мога да направя нищо повече. Правя ясна заявка – готов съм да работя за хората”, заяви той в Тази Сутрин.

По повод мотивите на ВСС да не го пуска, той заяви:

“Законът постановява, когато един съдия е в предизвестие, да не разглежда дела, по които не е постановил актове. Тогава делото трябва да бъде разпределено на друг съдия. Няма да разгледам нито едно дело допълнително не, защото ме мързи. Никой не е свършил повече за този съд от мен. Това е видимо и от  публичните ми изяви”, уверено завърши бившият председател на Софийския районен съд.

Припомняме, че когато ставаше въпрос за Пламен Георгиев, ВСС реагира мигновено и събра извънредно кворум на заседание, което беше изцяло за гласуването на Георгиев, който да бъде върнат в прокуратурата. Няколко дни по-късно те гласуваха оставката му, за да бъде назначен за консул във Валенсия.

Общество ОРГ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.