Доставени са 3300 машини за гласуване на евроизборите
Борислав

Централната избирателна комисия демонстрира как ще се гласува машинно на предстоящите евроизбори. Машините за гласуване са 3300 и ще бъдат разположени в общо 3000 секции в страната.

Избирателят сам ще избира дали да гласува с тях или по стандартния начин – с хартиена бюлетина.

От ЦИК отхвърлиха категорично възможността избирателите да се объркат от машините. От фирмата доставчик дори заявиха, че гласуването по този начин било по-лесно и бързо от теглене на пари от банкомат.

След гласуването, всяка машина ще дава разписка, чрез която избирателят да провери партията и преференцията, които е посочил. Впоследствие разписката ще се пуска в кутия, която е различна от избирателните урни, обясниха от ЦИК.

При влизане в секция, в която има машина за гласуване, членовете на секционната избирателна комисия ще питат всеки избирател как иска да гласува – с хартиена бюлетина, или с машина. Ако избирателят предпочете машината – ще получи от комисията смарт карта, която да пъхне в машината. Картите ще са общо три във всяка секция и с една и съща няма да може да се гласува два пъти поред.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.