Актуализираха бюджета заради сделката за F-16
Венера Върбанова

На извънредно заседание днес правителството одобри актуализацията на бюджета с 2,1 млрд. лева заради закупуването на осемте изтребителя F-16.

Както стана ясно през миналата седмица, цената е 1,2 млрд. долара, което е над първоначално определения от Народното събрание бюджет. Това налага и изменението на финансовия план за годината. С разчетите към законопроекта не се предвижда промяна на ограничението за нов държавен дълг и одобрените бюджетни ограничители за 2019 г. остават непроменени по отношение на максималния размер на държавния дълг към 31 декември 2019 г. и максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2019 г., се посочва в съобщение на Министерския съвет.

Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО, както и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, допълват от правителството.

В съобщението се допълва, че правителството изпълнява решение на Народното събрание от 16 януари т.г. за закупуване на бойните самолети, след което беше даден и мандат за преговори с производителя САЩ. На база на проведените преговори официално беше представено предложение за сключване на четири отделни договора между Република България и правителството на САЩ за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, посочват от правителствения пресцентър.

Договорката подлежи на ратификация от Народното събрание.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.