Валери Симеонов: Като евродепутат ще вися на главите на ЕК и ще чакам да изплющят американските централи
Валери Симеонов
Общество ОРГ

Общество ОРГ продължава да Ви среща с кандидатите ни за евродепутатско място, които имат най-голям шанс за него. Днес ще ви срещнем с Валери Симеонов – водач на листата на коалиция “Патриоти за Валери Симеонов”. Тя беше регистрирана след като партиите в  “Обединени патриоти” взеха решение да се явят поотделно на евроизборите. Симеонов е роден през 1955г. в гр. Долни Чифлик – Варненско. Той е създател на телевизия СКАТ, съпредседател на коалиция Обединени патриоти, вицепремиер с ресорс икономическа и демографска политика в сегашното правителство. Бивш синдикален лидер на КТ „Подкрепа“ и един от основателите на СДС – Бургас, АТАКА и НФСБ.

За какво ще се борите, ако бъдете избран за евродепутат? Конкретизирайте Вашите инициативи, като идеи които смятате да подемете, ако бъдете избран за такъв?

– Първото, което трябва да се направи, според мен, е да се направи опит за сформирането на група, подгрупа или нещо такова, с която да се повдигнат интересите на държавите от бившия “Източен блок”.  На първо място – икономически.  Виждате какво става с пакета “Мобилност”. Това не трябва да се повтаря и да се допуска. Така че трябва да се направи един доста сериозен анализ на сегашното законодателство и през тази група да се опитаме да защитаваме интересите на България.

Мислите ли, че ще можете да се сработите с българските кандидати за евродепутати, които към момента са официално потвърдени за такива?

– Не мога Ви кажа как ще се сработя с представители на някоя партия, от която те получават команди от България, или от голямото си европейско семейство. Защото представителите на големите партии слушат какво ще им каже или Борисов, или Нинова, или Жозеф Дол и Юнкер и т.н. Те са свикнали да правят едно общополитическо дърдорене, с което не казват нищо. Те говорят лъскаво, по европейски.. но нещата са по-различно. Аз съм човек от средния бизнес. Човек, който сам си е изградил бизнес и е свикнал да движи нещата практически. Ако има такива, които са с такова мислене и с такъв манталитет – да. Но за съжаление в момента в Народното събрание се чувствам като една от малкото бели лястовици, които са постигнали всичко в живота си, почвайки от нищото. Почвайки от 1 лев, правейки го на 2 лв, двата на четири и т.н. Това не е проста работа. Не съм политик, не се приемам за такъв, който е излязъл от института, влязъл е в една партия, топлел е някакво политическо кресло и скача в европарламента. Така че няма да е лесно сработването ми, но все пак разчитам на своя не малък организационен опит. Дано нещо да стане. Не мога да ви кажа какво общо ще намеря с колеги от ГЕРБ или от не знам си къде другаде, защото не им знам биографиите. Добре е българският народ като тръгне да гласува, да избира хора, които обръщат нещата. Да избира тези, които са свършили нещо, не да ги избира по красота, кройки на костюми и т.н. Думата държавник не трябва да бъде изпразнена от съдържание.  Тя трябва да бъде синоним на характер и на мислене.

Като човек от бизнес, както сам се определихте, мислите ли, че заплащането на евродепутатите е примамлива оферта, която привлича все повече политически фигури да се насочат към там? Вие имате ли интерес към него?

– Пука ми, че ми дреме за заплащането, чухте ли? Пука ми и  ми дреме! Откакто влязох в Народното събрание, ако ме питате каква ми е заплатата,   няма да мога да Ви кажа и сега, и след като изтече мандата, и ако влезна и в европарламента каква е. За мен това е загуба на време, и то така да се каже в края на активната ми трудова дейност. Не е загуба на време, ако успея да постигна нещо. Всичко останало са подробности от пейзажа. Всички останали мижитурки да смятат, да калкулират евро и т.н.

Може би сте видял, че ние направихме проучване колко са богати нашите моментни евродепутати, като видяхме, че повечето от тях имат сериозни суми във влоговете си. Във Вашата декларация за имущество и интереси към 2018г. сте декларирал 177 565 лв., смятате ли, че сметката Ви може да набъбне, ако бъдете избран за евродепутат?

– Не ме занимавайте с простотии. Питайте всички, които интервюирате, какви дарения са направили към държавата, към общини, към църквата и т.н. Мога да Ви кажа аз какво съм направил.  1 600 000 лева съм дал на църквата в ромския квартал на Бургас “Победа” с цел приобщаване на ромското население към православието. До момента съм направил поне 10 паметници с мои лични пари – паметника на гара Буново, който е 7 метра висок, паметниците на Николай Хайтов в  Борисовата градина и на още 4-5 места в България, няма да изброявам,  паметника на ген. Добрев в Добрич, висок 8 метра, за войнишкия паметник в Свиленград лично съм дарил 30 000 лв. Айде сега питайте тези дето ги интервюирате с лъскавите костюмчета, какво са дали на България. Аз съм човек, който успя да обърне позицията на цялото ЮНЕСКО, когато бях в Бахрейн преди 4 дни по отношение на Пирин. 900 делегации, но ги дърпам поотделно хората навън, на крак, на коляно, обяснения аргументирани със снимки, да видят какви опашки се въртят и накрая да видите какво стана при гласуването – 28 “ЗА”, край на гласуването.  Така се работи!  Не с популизъм и дрънканици, с които някои хора се опитват да се различат от другите безличници.

Какво е първото нещо, което ще направите, ако бъдете избран за евродепутат?

– Смятам да отида до Европейската комисия, отдел “Конкуренция”, ама през ден ще ходя там, ще им вися на главите, да се произнесат по сигнала, който е подаден още през лятото на 2014г. за непозволена държавна помощ на американските централи ТЕЦ Марица-Изток 1, 2 и 3, които в момента източват българската енергетика зверски. С договорите, които са подписани още преди това, а после и преподписани.  Вече съм направил няколко разговори и със Шефчевич, който е заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергетиката, както и с други комисари. ЕК срамно бави топката, което не е характерно за други такива дела. Ще отида да ги питам кога най-сетне ще изплющят американските централи, за да може България да прекрати тези договори  и да освободи от много тежки финансови задължения БЕХ.

Ще имате ли възможност за това?

– Има-няма… аз съм тъп и упорит и ще заложа на това си красиво качество. Ако имат нужда хората от някого, който да върши нещата – ще гласуват за мен, ако имат нужда от красиво говорещи празни хора, да гласуват за когото си искат.

Към коя европейска партия смятате да се насочите, ако бъдете избран за евродепутат?

– Не мога да Ви отговоря. В следващия състав на парламента никой не може да каже кои ще са партиите. Нито в ЕНП, нито в ПЕС ще бъда. Ще има със сигурност няколко патриотични или националистически партии, ще видим.

Бихте ли искал председателски пост в една такава партия? Спомняме си, че Ваши колеги от бивши и настоящи парламентарно представени партии искаха такъв в началото на този мандат на ЕП?

– Те са известни личности у нас, но там са хора, които ядат черешите с листата. Всичко им се иска, много им се иска, веднага им се иска, тъй че всеки си има право на собствени амбиции, надежди и провали.

Как избрахте името на Вашата коалиция – “Патриоти за Валери Симеонов” ?

– За да може да асоциира избирателя НФСБ с Валери Симеонов. То е елементарно обяснението, не е затова, че имам неизживян нарцисиъзм. За да могат хората да направят асоциация. За съжаление в последните 3 години в Народното събрание НФСБ все още не се е наложило така добре, както други по-известни партии.  Така че искам хората да знаят за кого гласуват и да има по-висок резултат.

Щяхте ли да имате по-големи шансове за влизане в ЕП, ако се бяхте явили на евроизборите в коалиция с Вашите партньори в парламента от “Обединени патриоти”?

– Само с ВМРО щяхме да имаме по-големи шансове. За мен е необяснимо защо те провалиха тази бъдеща коалиция. Защо провалиха всичко… Имам чувството, че им е оказан натиск отгоре. Нали се сещате кой е отгоре? (смее се)

Интервю на Веселин Вълчев, Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.