ЕКСКЛУЗИВНО! Тома Биков призна: Общественият натиск ни принуди да не опрощаваме дълга на мюфтийството
Веселин

След като многократно Цветан Цветанов и Бойко Борисов заявяваха, че опрощаването на 8 млн. лв. дългове на Главното мюфтийство е въпрос на националната сигурност, днес депутатите от ГЕРБ промениха мнението си и на второ четене няма да подкрепят промените в Закона за вероизповеданията в сегашния им вид. Хората на Борисов предлагат в Закона за вероизповеданията да няма амнистиране на дълговете към 31 декември 2018 г., а да има отсрочване. Повече за решението на ГЕРБ разкри депутатът Тома Биков в интервю за Общество ОРГ.

Защо се взе решение за отмяна на политическата воля за опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство, което днес Цветан Цветанов обяви, че ще премине в разсрочване на задълженията?

Взето е решение за отсрочване, защото по закон трябва да влязат ЧСИ в мюфтийството в противен случай. Тук не става въпрос за някаква фирма, а за нещо сериозно. Днешното решение, което се взе предотвратява това имущество да бъде конфискувано. И от тук нататък мюфтийството ще започне да си плаща дълга. Разбира се според рамките на закона и мюфтийството и православната църква ще получават субсидия и това вече е ясно. Цялостната концепция на този закон и изобщо на решението, което взехме, за да го променяме, е за да направим така, че българските религиозни общности да бъдат български. Срещу това нямаше нито 1 против. За да бъдат българските религиозни общности български, те трябва да имат подкрепа от държавата, и комуникация с нея. Ако ние не искаме мюфтийството да взима пари от други чужди общности, ние трябва да ги подсигурим. Имаше идеи да се обучават тук духовници от мюфтийството, и всичко това изисква пари. Ние трябва да бъдем напълно наясно.

ГЕРБ се отказа да опрощава задълженията на мюфтийството

Тези средства обаче няма да бъдат опростени, както първоначално се говореше, а ще бъдат разсрочени, тоест няма да се плащат от държавата, а ще се плащат от мюфтийството?

Да, така е, да.

Общественият натиск ли породи тези промени в мисленето на партията Ви по темата?

Разбира се, че общественият натиск. Ние никога не сме искали като решаваме един проблем, особено по тази изключително деликатна тема, да създадем друг. Да настроим огромни групи от хора срещу мюсюлманите на България. За нас това е опасно и ние с такъв огън не си играем. Колегите от БСП трябва да бъдат изключително скромни и обрани по темата за мюсюлманите, защото тяхната партия докара държавата до етническа гражданска война.

Отец Силвестър: Управляващите да престанат да се наричат християни, да си сложат чалмите и да тръгнат към Истанбул

Как ще коментирате думите на Главния мюфтия, който на излизане от срещата в МС вчера, сравни България със ситуацията между Сърбия и Косово?

Аз мисля, че грешно се тълкуват думите му. Той каза следното: “Вижте какво стана в Сърбия и Косово”, а то наистина стана в Сърбия и Косово. Аз не искам да тълкувам думите на главния мюфтия като заплаха, едва ли не ако не ни платите 8 милиона в България ще стане война. Не е това въпросът. Самото мюфтийство и неговите изключителни важни функции са, че то играе като бариера за радикален ислямизъм, защото в традиционният български ислям няма нищо опасно. Тероризмът, радикализмът и тези опасни неща се сблъскват най-първо с българските мюсюлмански проповедници. Ние трябва да помогнем на мюфтийството в това отношение, а не да гледаме кой какво казал. Тук виждам политическа употреба на тази тема. Всяка партия и всеки гражданин трябва да помага на тези отношения да останат здрави, каквито те са. Има доклади на ЦРУ в които се казва, че рискът от подобни конфликти в България е в пъти по-голям от този в бивша Югославия. Благодарение на това, че в България този диалог винаги се е водил внимателно, ние не сме стигнали дотам. Когато не се внимава и се политизира този въпрос стават опасни неща.

БЕЗУМНО: Главният мюфтия сравни България със Сърбия и Косово

Въпреки, че в началото Вашата партия взе решение да опрости 8-те милиона задължения на мюфтийството, от там казаха, че няма да спрат да получават 2 милиона лева годишно от турския Дианет. Редно ли е държавна институция на Турция, каквато е Дианетът, да финансира чужда държавна институция, каквато е мюфтийството?

За мен не е редно. Не е редно разбира се.

СЕКРЕТАРЯТ НА МЮФТИЙСТВОТО ИЗПЛЮ КАМЪЧЕТО: Получаваме по 2 млн. лв. годишно от турския Дианет

Смятате ли да поемете законодателна инициатива за да се промени това?

Турският Дианет прави това финансиране във връзка от едно споразумение, което е сключено между България и Турция през 1999г., между българското правителство и турското.  Въпросът е такъв, ние да направим така че тези 2 милиона да не бъдат нужни.  Държавата много дълго време беше абдикирала от тези процеси. Тогава тези 2 милиона бяха решаващи за оцеляването на мюфтийството. Сега когато правителството отпуска субсидия на всички вероизповедания, може тяхната необходимост от външно финансиране да отпадне. Тогава тези пари няма да са от чак такова значение. Католиците също имат такова финансиране, то идва от Ватикана. В православието дори имената на дарителите не се обявяват, защото дарителството в християнството е тайна.  В такъв смисъл не са само мюсюлманите с такова финансиране.

Депутатът Александър Симов изригна пред Общество ОРГ: Всички българи ще плащаме солено сделката между ГЕРБ и ДПС

Имаше ли сделка между ГЕРБ и ДПС за опрощаването на тези 8 милиона, и пропада ли тя сега със смяната на решението?

Тези обвинения идват от страна на опозицията. На БСП и на някакви групи извън парламента.

Нинова разкри, че имало нова сделка между ГЕРБ и ДПС

 

Доста от Вашите коалиционни партньори от политическата група на “Обединени патриоти” също казаха, че са сигурни, че е имало сделка?

Ами ето, сега да излязат и да видят къде е сделката. По същия начин беше и за изборния кодекс. Не е въпросът в сделката. Нека да не забравяме, че ДПС е партия, която представлява една не малка част от мюсюлманите в България. Между другото втората по големина партия сред мюсюлманските избиратели е ГЕРБ, над 100 000 гласа. Това е моделът за политическа интеграция на обществото. Да отидат и БСП в тези райони. Да отидат и от десните, които са извън парламента. Имаме и депутати мюсюлмани, евродепутат. И министри, и заместник министри…

Джамбазки: Часовници и автомобили за стотици хиляди левове, и ние да плащаме данъците им. Това е нередно.

 

Интервю на Веселин Вълчев, Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.