Васил Филипов за газопровода до Александрополис: Още не сме подписали договор за тръби, ние правим първа копка
Васил Филипов
Общество ОРГ

Днес българският премиер Бойко Борисов посрещна гръцкия си колега Алексис Ципрас за да открият междусистемната газова връзка между България и Гърция, която ще пренася газ от и до Александрополис.

След посрещането Борисов разходи с колата си Ципрас, и му, че по този път българите стигат до плажа в Гърция за 40-50км, но чакат много на границата.  Цялото “пътешествие” на двамата премиери беше предавано на живо във фейсбук профила на Бойко Борисов.

Дойде ред и на подписването на газопреносната тръба до Александрополис, както и на първата копка.

За Общество ОРГ първата копка на проекта коментира енергийният експерт, анализатор на енергийни проекти и бивш шеф на Булгаргаз – Васил Филипов, който на базата на опита си заяви, че е песимист газопреносната мрежа до Гърция да бъде завършена и да функционира.

“Аз от 15 години чакам нещо да се случи, досега нищо не се е случило, това е повод да се направи една разбивка. Договор за тръби не е подписан още, така че за какво говорим. Проектокомпании вече няколко се изредиха така че дано се направи нещо, радвам се. Досега все леви ръце се хващат да строят и нищо работещо не е построено. Дано се построи нещо. Днес гледах, че правят първата копка… Добре де, какво откриват?”, заяви газовият експерт и продължи.

“Преди 20 години създадох Булгаргаз, тогава строих, строих, та доста неща се построиха, но оттогава досега гледам само приказки и далавери.  Беше готово през 2009г. и 2012г. врязване в турската газопреносна мрежа, това беше подкрепено от правителството на САЩ, въпреки това отново го провалиха. Това са реалните неща”, заяви Филипов.

Според него Газпром няма да позволят България да не изкупува газът, който е заявила от Русия, макар и той да е по-скъп.

“Аз се опасявам, че подписаните от нас договори с Газпром, там има една клауза – “Take or pay”, тоест “вземи или плащай”. Допускам, че там може да ни изиграват руснаците, и ако нашите не получават газ, който да речем са заявили ще трябва да го плащат.  На времето аз го предотвратих това нещо, тогава имаше такъв договор подготвен зад гърба ми, мога да Ви изпратя копие, аз го анулирах.  Тогавашният ни вицепремиер ходеше и се слагаше на руснаците. Много капани има”, категоричен бе енергийният анализатор.

Освен чисто правните проблеми, както и задкулисните игри, Филипов подчерта, че не е сигурен, че газът от Гърция и Русия може да бъде изкупен у нас.

“Нека направим тази връзка, как се получават 1 милярд кубика на по-ниска цена?  Има и още един въпрос – къде ще се ползва всичкият този газ? Навремето консумацията беше 6 милярда и половина кубика, сега отиват предимно за топлофикация и много малки количества другаде”, заяви експертът.

По повод стратегията на българското правителство за множество нови начини за получаване на газ, включително втечнен газ от Америка, строящият се газопровод с Гърция и Турски Поток, бившият директор на Булгаргаз заяви:

“Колкото и връзки да има, винаги досега се е получава така, че управляващите на нашата държава са били зависими от Русия и не се е стигало до края. Пак казвам, че през 2009-2012г. бяхме готови за врязване в турската газопреносна мрежа, и щяхме да вземем газ от Азербайджан, Иран и Туркменистан, нищо не стана. Ако се построи терминал до Александрополис, не само от САЩ, а и от Катар може да взимаме по-евтин гас. Проблемът ни е, че ни управляват зависими хора, които само лъжат и правят PR акции с разни неща. През това време промишлеността ни загива, торовата промишленост изчезва гледам, че “Агрополихим” се бори още, “Неохим” огасва, а другите изчезнаха. Ние бяхме една от основните територии за производство на плодове и зеленчуци, сега основно внасяме такива. Не можем да се залъгваме с един завод за авточасти…”, заяви Филипов.

Относно появилите се слухове, че нямаме технология, която да използва втечнения шистов газ от Америка, и, че такава ще ни излезе доста солено, експертът заяви:

“Оставете ги такива “специалисти”. Когато дойде танкерът с втечнен газ той се разтоварва на пристанището, изсипва се в едни резервоари и от там си влиза в тръбите. Това не ни е проблема. Проблемът е там, че нямаме управници, които да милеят за народа, който вече е изтормозен и уредял. Ние не се възпроизвеждаме, пропагандата не спира да работи, а ние искаме при такива условия да правим газови връзки”, лаконичен бе енергийният експерт.

Спрямо очакванията за свързването ни към проекта Турски поток, както и евентуалната печалба от него Филипов заяви:

“Аз съм песимист за Турски поток, тъй като аз съм един от хората, които много добре познават руските приоми и игри.  Тези тръби, които са сложени в Черно море може да си останат така. Запомнете, че Русия не е декларирала какво количество газ ще прекара през Черно море. Нашите власти бързат да строят тръбопроводи, да крадат и харчат, но Русия засега не е декларирала какво може да достави, а в същото време трябва да знаем, че тя не може да посстигне параметри, които да прекарват такова количество газ през нас, за което се говори. Второ има икономическа логика, транспорта на газ през Черно море е едно много скъпо мероприятие, с което няма да им се вържат сметките на руснаците. Няма как да постигнат такова налягане по дъното, то е студено, има голяма дълбочина, получава се голям кондензат  и до другия бряг няма как да го избутат, камо ли да докарат големи количества газ. Със “Син поток” имат голям проблем, но крият, лъжат и лъжат. Всичко отново опира до това което Ви казах, у нас има прекалено голям чуждоземен слугинаж, който не разботи за нашите интереси, затова и не постигаме добри резултати никъде.”, завърши първият шеф на Булгаргаз.

Веселин Вълчев
Общество ОРГ
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.