Бетина Жотева: СЕМ не иска да контролира сайтовете, но евродиректива го налага
Бетина Жотева
Общество ОРГ

Бетина Жотева от Съвета за електронни медии изнесе отчет пред депутатите в Народното събрание за дейността на регулатора за 2018г.  От трибуната на парламента тя заяви, че е нужна фундаментална промяна на Закона за радиото и телевизията. Ето какво още сподели Жотева по темата пред Общество ОРГ:

През вчерашния ден поискахте промяна на Закона за радиото и телевизията. Какви са причините?

– Причината е една европейска директива за аудиовизуални медийни услуги, която е качена в “EUR-Lex” през ноември  2018г. Сега се дава на държавите-членки на ЕС 21 месеца за транспониране. Транспонирането на тази директива означава, че трябва да се направят фундаментални промени в Закона за радиото и телевизията. Ако някой прочете директивата, ще разбере в колко много направления трябва да се промени законът. Обясних на депутатите, че им предстои изключително отговорна работа по тази директива и те трябва да помислят как точно да се направи законът, за да мине през широко обществено обсъждане, и той да отговори на европейската директива. Ако тя не е транспортирана до месец септември догодина, започват наказателните процедури срещу нашата държава от страна на ЕС. Много е просто. Аз не искам нищо. Обясних единствено и само за условията, които поставя новата директива, която е с много по-разширен обхват от старата.

От трибуната на Народното събрание дадохте пример, че СЕМ е като аналогов апарат сред айфони. Какво имахте предвид с него?

– Точно така. Законът за радиото и телевизията е на 21 години. За 21 години много неща са се променили в медиите и технологиите, това е дълъг период от време. В закона съществуват неща, които вече въобще ги няма.

В някои медии излезе информация, че искате пълния контрол над интернет сайтовете. Това ли е желанието Ви?

– Това са някакви фалшиви новини. Ние не искаме нищо. В директивата се казва, че вече онлайн медиите трябва да бъдат припознати като електронни медии и всяко аудиовизуално съдържание в сайтовете да подлежи на надзор,  да подлежи на регулация както телевизиите и радиата. Нищо повече. Не прави чест на медиите да изнасят такава информация. Това показва, че хората които са писали тези неща, въобще не знаят за какво става въпрос.

Въпреки това доста излязоха множество медийни заглавия, че искате промяна на закона, за да може да налагате цензура върху сайтовете. Как ще коментирате това?

– Това е тотална неграмотност и манипулация. Както СЕМ досега не е налагал цензура на радиата и телевизиите, така няма да го прави и със интернет сайтовете. Това е фалшива новина отново. Това се пише нарочно, издава фрапираща неграмотност по проблема. Тази директива се налага на всички държави членки, а тук, че някой пише за някаква цензура това са хора, които може би дори не разбират чужди езици.

Достатъчен ли ще е сегашният състав на СЕМ, ако директивата бъде интегрирана в нашето законодателство?

– Няма как. Ние едва смогваме с телевизиите и радиата с тази стара техника, а камо ли с интернет сайтове.  Абсурд!

Колко хора ще ви трябват допълнително като екип?

– Нямам никаква представа. Още няма технология, която да е измислена как точно ще наблюдаваме сайтовете. В Брюксел се разработва в момента такъв софтуер.

 

Интервю на Веселин Вълчев, Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.