Депутатът Александър Симов изригна пред Общество ОРГ: Всички българи ще плащаме солено сделката между ГЕРБ и ДПС
Веселин

С гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха приети на първо четене спорните поправки, с които се опрощават дълговете на вероизповеданията. В текстовете се предвижда да се освободят от плащане на неплатените задължения към 31 декември 2018 шест вероизповедания. Общо дълговете са за над 8 млн., но се оказа, че почти цялата сума е задължение на Главното мюфтийство.

Единствената опозиция в пленарна зала се оказаха депутатите на ОП. Единствено гласът на БСП не се чу от парламентарната трибуна, заради категоричният отказ на социалистите да не посещават работните си места. Ето какво заяви журналистът и народен представил Александър Симов пред Общество ОРГ.

Г-н Симов, каква е позицията ви за опрощаването на 8-те милиона лева задължения на мюфтийството, с промените в Закона за вероизповеданията?

Мога да го коментирам само въз основа на това, което прочетох преди малко в  новинарските агенции. Не съм се запознал подробно с тях.  Вече няколко пъти го казваме още от първия ден. Цената на кворума в българския парламент от ден на ден става все по-солена. Всяко натискане на бутончето от ДПС сутринта, за да дойдат до митичната бройка от 121 депутати. Това излиза много солено и на всеки български гражданин. Опасявам се, че опрощаването на тези 8 милиона за мюфтийството е само началото. А другата седмица? Цената на политическото оцеляване на ГЕРБ и на този парламент става все по-висока. Никой не може да ми каже, че сделка между ГЕРБ и ДПС няма. Такава сделка има! И това се вижда от всички, защото ние плащаме цената за нея.  В Парламента в момента не се правят дебати, а се осъществява една голяма, крупна търговска сделка между 2 парти, които в момента са във финансово-корпоративна коалиция.

Редно ли е един народен представител да се информира за случващото се в Народното събрание през медиите?

Вижте, не е редно наистина, но ние след това получаваме стенограмите от дебатите. Само че те излизат малко по-късно следобед. Към момента научавам всичко около дебатите от медиите и като гледам нивото на тези дебати, и като гледам какви глупости са изговорили се радвам, че не съм присъствал на поредното унизително представяне на парламента.

Какви са последствията от решението за опрощаването на тези 8 милиона за българския данъкоплатец?

Последиците вече са ясни. Това не е хуманитарен жест. Това са пари, които ще бъдат платени от джоба на българските граждани. И тук не става въпрос за мюфтийството. Ние бихме реагирали така за всичко, което се прави като сделка на гърба и зад гърба на всички хора. Именно това показва политиката ни в момента. Така оперира паралелната държава. Реакцията на това е, че паралелната държава вече не иска да се крие. Или най-малкото напускането на БСП направи така, че паралелната държава да е очевидна за всички. И да се видят принципите на нейното функциониране. Само това да остане като ефект от нашето напускане, според мен е достатъчно.

Има ли двоен стандарт между различните религии у нас според Вас?

Според мен задълженията на Източноправославните храмове се опрощават още на местно ниво. Трябва да проверя дали е така. Но в случая, без да искам да настройвам никого срещу мюсюлманското вероизповедание, тъй като много от тях са честни и почтени хора, а и няма нужда техните духовници да са жертви на изключителна несправедливост, техните дългове да бъдат опрощавани без дискусия, без да е ясно защо. А просто като цената на една политическа сделка. Това е нечестното в случая.  И това е двойният стандарт. Той не се отнася до мюфтийството, отнася се до партията, която се е обявила в защита на политическите интереси на мюфтийството, която едва ли не по този начин се опитва да прокара такова внушение. С това те правят само едно нещо – засилват подозрението и напрежението. Това нещо не носи мир, спокойствие и толерантност в България. Някак си подозирам, че ДПС знае, че това е така, но те целят напрежението, защото това ги устройва в предизборна ситуация.

Отец Силвестър: Управляващите да престанат да се наричат християни, да си сложат чалмите и да тръгнат към Истанбул

 

Мотивът за тези опростени средства беше да се намали радикализацията,   да не се търсят тези пари от чуждестранни радикални организации. Ще се намали ли напрежението сега, когато 8-те милиона са опростени?

Това ли са сложили като мотив? Намаление на радикализацията? Искам да чуя представител на ДПС, който да каже – дайте да намалим бедността. Дайте да дадем по-големи доходи на хората, и това ще доведе снижаване на нивата на радикализация в мюсюлманското население.  Но да опрощаваш дългове на мюфтийството с идеята, че ще намалиш тяхната радикализация, това е пълен no sense. Това е пълна политическа подлога на мисленето и честно казано надали такава идея може да хрумне на някой. Ако така ще дерадикализираме хората, дайте да опростим данъците на всички и България ще потъне в мир, щастие, блаженство и спокойствие. Това са пълни глупости. Те вече даже не се крият, когато правят такива неща, а си измислят такива тъпи оправдания за схемите.

Как щеше да гласува БСП, ако беше в парламента. Каква е  позицията на парламентарната  ви група за гласуваните промени в Закона за вероизповеданията?

Два дни преди да се гласуват тези промени Корнелия Нинова излезе и каза, че сме категорично против. Не е това начинът. Не се прави така. Параметрите и контурите на сделката са очевидни. Ние имаме категорична позиция – против сме. Нашата партия първа предупреди, че такава сделка ще има, но националният ни съвет взе решение да не участваме в подобни парламентарни циркове. Честно да ви кажа от нашето решение има ефект, тъй като когато БСП не е в зала се оголват докрай всички сюрреализми на това управление.

Националният интерес не е ли по-важен от партийните решения?

Националният интерес според мен изисква това управление да бъде махнато максимално бързо. Повярвайте ми вътре в парламента ние не помагаме за отстраняването на ГЕРБ и ДПС от парламента, а точно обратното. Осигуряваме параван на тяхната коалиция. Според мен стъпка 1 за осигуряването на истинския национален интерес е тяхното отстраняване. Ние направихме необходимото. Не участваме в схемите и паралелната държава. Но сега е рано да го говорим. След няколко месеца ще покажем, че е така.

Днес главният секретар на мюфтийството призна, че са получили 2 милиона лева от турския Дианет. Опростени бяха и 8 млн. лв, къде потъват тези пари според Вас?

По нашето законодателство религиозните вероизповедания не са длъжни да дават информация как и къде изразходват парите, които получават. Но според мен този въпрос трябва да бъде зададен на някои от институциите, които са отговорни да следят това нещо. Аз също се интересувам. Какво ще рече получихме 2 млн. лв от турска органзация. Дайте да видим, кой е турския Дианет? Те са дали 2 милиона. Въз основа на какво? Какво искат срещу тях? Такива неща са недопустими и това показва единствено колко е разградено това което наричаме държава у нас.

Интервю на Веселин Вълчев, Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.