Здравната комисия не прие намаляване на ДДС върху лекарствата
Общество ОРГ

Членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването не приеха предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата от 20 на 9 процента.

8 от членовете на комисията гласуваха в подкрепа, 1 гласува “против”, а 11 – “въздържал се”

Депутатът от БСП Георги Михайлов заяви, че все още не може да се даде категоричен отговор с колко при намаляване на ставката би се понижила цената на лекарствата:

С лекарствата, плащани от НЗОК обаче, може да се постигне добър ефект. С унифицираната политика на ДДС страната ни се нарежда до Дания. Разликата в Брутния вътрешен продукт обаче е несъизмерима с България“, допълни Михайлов.

Георги Колев от “Обединени патриоти” контрира, че дори и да се гласува намаляване на данъка, то няма да достигне до уязвимите групи граждани. Трябвало обаче да се помисли сериозно върху въпроса защо в съседни на България страни цените на лекарствата са в пъти по-ниски.

Председателят на комисията Даниела Дариткова от своя страна посочи, че от 2007 г. се правят подобни законодателни предложения, но са отхвърляни с аргумента, че не може да се оцени ефектът за крайния потребител.

Трябва да се мисли за възможности пациентите да имат достъп до качествени лекарства, но чрез промени в здравноосигурителния модел – не през данъчни закони“, допълни Дариткова.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.