Депутатите гласуваха закупуването на изтребителите F16 от САЩ
Общество ОРГ

Окончателно вече сделката между България и Lockhead Martin Global INC е факт. Депутатите ни гласуваха закупуването на 8 изтребителя блок 70, като за целта ще платим малко 2 млрд. лв, или с точност 2,256 млрд., по предварителни разчети малко повече от милярд и половина.

Страстите около дебатите за покупката бяха сериозни.

Корнелия Нинова подкани премиерът Бойко Борисов да дойде лично в парламента, за да каже защо милиардите левове, които ще заплатим трябва да се платят накуп и предварително.

Лидерът на “Воля” – Веселин Марешки от своя страна призова в НС да дойде президентът Румен Радев и да разясни защо тази сделка, която ще увеличи държавния ни дефицит ни е нужна.

Припомняме, че на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета “Борисов-3” одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16.

На 18 юли в Комисията по отбрана сделката за Ф-16 беше одобрена. От БСП, “Воля” и “Атака” се обявиха против.

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. – до 2,228 млрд. лева.

В крайна сметка ратифицирането на рамковото споразумение между Република България и Lockhead Martin Global INC беше гласувано от 123 депутата “ЗА” и 78 “против”. Подкрепиха го от ГЕРБ, ДПС и партията на министърът на отбраната – Красимир Каракачанов. От Атака, БСП, Воля и НФСБ останаха “против”, като социалистите и Марешки предложиха отлагане на законопроекта с 6 месеца, но управляващите го отхвърлиха с мотивът, че тогава цента ще е по-висока.

От БСП също обвиниха управляващите във финансов колапс на държавата, в отговор на изказване на министърът на финансите опреди няколко дни,че сумата от 2 милярда и 256 милиона долара ще са сериозен напън за фиск-а, но чисто законово можем да си ги позволим. Доста от хората заподозряха удар по финансовата стабилност на страната. Сумата ще бъде взета от заем, който пък би ни попречил за влизането ни в еврозоната. Дали обаче държавният дълг ще попречи на второто ще стане ясно, а също и кой има изгода от това.

Самолетите се очаква да пристигнат у нас през 2023 и 2024г., а от САЩ искат сумата накуп, въпреки преговорите за разрочено плащане от наша страна.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.