Владимир Каролев: Колкото е по-голяма конкуренцията при тол системата, толкова по-добре за бюджета
karolev-tol-sistema-paketut-mobilnost-evropeiski-saiuz-obshtestvo.org
Общество ОРГ

Преди малко повече от месец премиерът Бойко Борисов отложи старта на тол системата след срещата си с представители на транспортния бранш. Незавършената тол система, както и липсата на диалог покрай определянето на тарифните ставки бяха изтъкнати като причини за отлагането.

Припомняме, че в края на 2018 г. обществената поръчка за изграждането на тол системата беше спечелена от австрийската фирма “Капш”. Стойността на договора е 150 млн. лв. и се финансира изцяло от държавния бюджет.

През цялата седмица екипът на Общество ОРГ задава въпроси и търси отговори по темата от експерти по транспорта, политици и икономисти. 

Днес за проблемите в транспортния сектор и за тол системата разговаряме с известния икономист и бивш общински съветник Владимир Каролев:

Как мислите, че ще се развие следващото гласуване в Европейския парламент по “Плана Макрон”? И в случай, че той се гласува  и приеме във вида, в който е в момента – как това ще се отрази икономически на България?

Според мен ще се гласува по начина, по който се гласува и предишния път. Големите държави, в случая най-вече Германия и Франция, ще се наложат.  Малките държави като България ще загубят този вот. Между другото, много отдавна българските евродепутати трябваше да вдигнат шум. И също така да се опитат, заедно с техни колеги от други засегнати по-малки държави от Източна Европа, да блокират този план още в комисиите. Защото за мен един от недостатъците на Европарламента е, че там, когато трябва да се гласува нещо има единодушие. Нямам спомен нещо важно, което е стигнало до гласуване да не е минало. Те се разбират помежду си всички парламентарни групи. Иначе, това вероятно няма да се отрази силно върху икономиката.

Ще се отрази значимо на един важен сектор и това е международният транспорт – на този с камионите

По причина, че нашите шофьори са по-конкурентноспособни от тези в Германия, Франция и Испания.

И между другото, не е основното заплатата, а там има много тежки регулации, много силни профсъюзи. И ако тези неща се въведат за българските шофьори, това ще доведе и до намаление на пазарния дял на българските транспортни компании. Ще се съкратят шофьори, може би част от тях ще намерят работа в Западна Европа, но малка част.

Ще фалират транспортни фирми и то по-малките

Винаги, когато има някаква регулация от страна на държавата или в случая на европейския регламент, малкитке фирми по-трудно се справят от големите. Със сигурност ще има и намалени приходи от данъци за българския бюджет, защото когато шофьорите загубят работата си не идва нито данък общ доход, нито социалните осигуровки, които се плащат.

Говорейки за транспортни фирми, предполагам сте запознати ли с изграждането на тол системата у нас. Какво е мнението ви за нея? Ще има ли според вас икономически дивиденти за хазната след нейнното въвеждане спрямо моментното таксуване с винетки?

Моето мнение е, че много, много отдавна трябваше да се въведат платените магистрали в България. Аз много съжалявам, че падна борбата политически за магистрала “Тракия”. Още през 2005-а година имаше възможност да стратрира построяването й без нито един лев от бюджета, чрез т. нар. проектно финансиране.

Това означава, че тези, които преминават по магистралата само щяха да плащат за построяването й, а не европейски пари в българския бюджет. И щеше да бъде готова още през 2008-а година и то цялата магистрала. Да ви припомня, тя стана готова чак през 2015-а. Освен това вече е за основен ремонт.

Но така или иначе това не се случи, така че аз съм абсолютно ЗА тола

И това е най-честният принцип – този, който ползва пътищата, той да плаща за тях. Още повече, че така е навсякъде в другите страни. Всеки, който е пътувал с кола извън България знае, че таксите започват още в Сърбия, след това в Хърватия, в Италия.

Единствената държава голяма в Европа, в която няма платени магистрали все още, а само някои тунели, това е Германия. Всички останали използват този начин за финансиране на строеж на шосета. А пък специално за по-бедна държава като България, за която бюджетът няма възможности, сигурно 100 години трябваше да минат, докато се построят основните магистрали и второстепенните пътища ако не се въведе тол система. И хубаво, че беше въведена.

Що се отнася до събирането на такси – колкото е по-голяма конкуренцията, толкова по-добре е това за бюджета

И това е логично, защото като има повече компании, желаещи да събират магистралните такси, ще има релна конкуренция както за тях, така и за процента от приходите, които те ще получават. И този процент от приходите ще бъде все по-надолу и по-надолу, колкото е по-голяма тази конкуренцията. В противен случай ще бъдем свидетели на монопол.

Разбрахте ли, че преди няколко дни договорът на единия от доставчиците на тол системата, “Телетол”, беше внезапно прекратен.

В резултат на това услугата се монополизира и то в полза на австрийската фирма “Капш”, която изгражда тол системата у нас. Освен това по всичко личи, че ще продава и джи пи ес устройствата на българските превозвачи.

До какво води монополизирането на даден пазар в икономиката?

Това е въпрос, на който човек, за да отговори честно и професионално трябва да е отвътре запознат с конкретните детайли и причините, заради които е канселиран този договор. Към момента няма как да коментирам подробно. Но безспорно не трябва да има монопол. Впрочем, не трябва да има и олигопол. Защото ако има 2, 3 компании само, те също могат да се разберат помежду си.

Но аз не виждам тук голям проблем, защото не е технически много сложно. Не случайно могат да се продават и от мобилни оператори винетките. Тук вече уж има някаква конкуренция. Да се надяваме, че тя ще се увеличи още.

Мислите ли, че държавата, в случая АПИ, трябва да гарантира свободната конкуренция на пазара, за да не бъде ощетен крайният клиент?

В случая АПИ и индиректно държавата, защото АПИ е 100 процента държавна собственост. Разбира се, че трябва да гарантира конкуренцията.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.