Валери Симеонов: Доган е сключил договорки с Борисов, за да махне Цветанов
Общество ОРГ

Валери Симеонов заяви, че според него Бойко Борисов е “отстрелял” Цветан Цветанов не заради “Апартаментгейт”, а използвайки скандала да го махне, за което е имал договорка с Ахмед Доган. Той заяви той в “Здравей България”, където допълни:

“В случая, след като държавата беше изнудена, изнасилена да даде студен резерв на ТЕЦ “Варна”, който е собственост на Доган, и след като държавната ТЕЦ Марица-Изток се отказа от студения резерв и подари около 60 милиона на ТЕЦ “Варна”, който нямаше как да поеме този студен резерв и то още през първата година когато Ахмед Доган стана собственик, това за какво говори, заяви бившият вицепремиер.

На въпрос дали се чувства като съучастник, след като подкрепя управлението, което е свързано с ДПС, Симеонов отговори:

“Не бих казал, че се чувствам като съучастник, защото нашето участие в изпълнителната власт е доста рехаво. Нито имаме министерство, нито като администрация. Това което съм го правил като вицепремиер беше със скромните възможности и усилия на 6-7 човека в моя кабинет и множество външни кантори, и въпреки това постигнахме не малко.  Оградата беше завършена, дисциплина беше въведена по курортите. Българските общности получиха достъп до български трудов пазар, направихме опит да върнем правото България да има зимен туризъм. Успяхме нещо да направим и не мисля, че това ме прави съучастник в далаверите, които се въртят на най-високо ниво, заяви още Симеонов.

Последва въпрос за примерна далавера, която се извършва в момента. Симеонов каза, че може да даде примери с доста, и, че не е рентген, че да вижда всичко, но даде пример:

“Правят се доста далавери в енергетиката, за които съм подал сигнали в прокуратурата. Има сериозни далавери, които се реализираха и продължавата да се реализират в туризма. Има реакция от прокуратурата. Например за строеж на плажа на Слънчев бряг с големината на софийски мол, от прокуратурата ми отговориха, че е преместваем обект и не е строеж. Реакцията е такава, че прокуратурата в по-голямата част от случаите обслужва властта. Явно такава е наложената практика. Аз не мисля, че е нормално всяка сряда в 8ч. сутринта главният прокурор да бъде на гости на премиера.

Не може да се сложи етикет на цялата прокуратура. Има и такива, които вероятно си вършат работата. Спрямо Гешев, не разбирам защо хората протестират, като нямаше друг кандидат. Не виждам причина”, каза още Симеонов.

Относно фалитът на британската турситическа компания за авиопревози – “Томас Кук”, Симеонов заяви, че според него държавата не е направила достатъчно неща за гражданите си:

“Аз мисля, че това, което трябваше да се прави, не се прави. Първото трябваше да е българската държава, не само Министерство на туризма, намирането на самолетни компании, които да извозят спешно туристите, а държавата да поеме полета. Един полет за турист с “България Еър” например би струвал около 150 евро. Значи за една свиня можем да даваме по 300-400 лева, а за турист не?”, пита Симеонов.

Според него София се нуждае от нов кмет, а Фандъкова не върши добре работата си:

“От няколко години вече съм тук и виждам сериозни проблеми в града. Неглижиране на крайните квартали. Отказ от виждане на проблемите. Запушване на множество улици с безмислени велоалеи. Превръщане на Витоша в задния двор на София, като вицепремиер имах ангажименти в тази посока, които си останаха. Нашият кандидат Стефан Иванов е общински съветник от 12 години. Един от създателите на СДС в София. Той е деен, честен, принципен и не го избираме случайно”, каза още Валери Симеонов по повод “Местни избори 2019”.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.