В края на месеца или в началото на другия започва дострояването на Южната дъга на София
Общество ОРГ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството – Петя Аврамова даде яснота кога ще започне строителството на участъка от Младост 4 до АМ “Тракия” в проект по доизграждане на южната дъга на София.

“В края на септември – началото на октомври предстои да стартира работата по участъка от Софийския околовръстен път от п.в. „Младост“ до АМ „Тракия“ Работи се по 17-километровата отсечка от Драгоман до Сливница на магистрала „Европа“. Предстои да стартира работата и по още 14,5 км от нея в участъка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман.

Преди дни беше дадена „зелена светлина“ за реализацията на важния проект за участъка между Мездра и Ботевград, който е част от направлението Видин – Ботевград. Участъкът е тежък за пътуване, с множество завои, тежкотоварен трафик, с предпоставка за рисково изпреварване и пътно – транспортни произшествия. Приетото от правителството постановление даде възможност на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да поеме ангажименти за разходи за близо 420 млн. и да стартира проекта. Очаква се работата по него да започне през есента. 2023 г. е индикативният срок за ремонта на целия участък между Видин и Ботевград. Добрите пътища и инфраструктура провокират инвеститорския интерес. Това е един от начините да бъде развит Северозападният регион на страната”, заяви Аврамова в ефира на БНТ1.

Аврамова говори и по темата с отпуснатите над 400 млн. лв. от бъдещите приходи на тол системата за свлачища, за което Ви информирахме вчера:

“Основната ни задача е да осигурим безопасност на пътя. Следим ситуацията на много места, където има срутища и свлачищни процеси. С приетото от правителството постановление ни се дава възможност да възлагаме укрепване на най-тежките от тях със средства в размер на 440 млн. лв., каза Петя Аврамова. В списъка с обектите, по които ще се работи, има 43 активни свлачища, 2 срутища и 29 деформации на пътна настилка.

Усилията ни са свързани и с това да изпълним проекта за АМ „Струма“ през този програмен период, каза Петя Аврамова. Тя допълни, че към Европейската комисия е подадена и се очаква одобрение на апликационната форма за участъка през Кресненското дефиле, в който ще бъдат най-тежките съоръжения по трасето. За него предстои да бъде избран изпълнител. Има процедирани проекти и се очаква да бъде издадено разрешение за строеж за участъка преди тунел „Железница“, самото съоръжение и отсечката след него.

Пожарът на АМ „Струма“, който засегна мостово съоръжение, е пример как безхаберието на хората може да доведе до сериозни последици за българските данъкоплатци.  Индикативният срок за извършване на строителните дейности на стойност 1,8 млн. лв. е четири месеца.

Участъкът от Ябланица до п.в. „Боаза“ на АМ „Хемус“ е на финалната права, вече се асфалтира и ще може да бъде пуснат за движение предсрочно. Проблеми с отчуждаването на земята забавиха работата в отсечката от магистралата между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“. Отчуждителната процедура за нея вече приключи и ще може да започне работата по целия участък.  Строителни дейности се изпълняват частично в първите 3 участъка на 134-километровата отсечка на АМ „Хемус“ от п.в. „Боаза“ до пресичането с пътя Русе – Велико Търново. От 4-ти до 6-ти се проектира. В момента се провежда обществена поръчка за изработването на разширен идеен проект за над 46 км от АМ „Хемус“ след връзката с пътя Русе – Велико Търново. За отсечката от пътя Бяла – Търговище до п.в. „Буховци“, която е около 42 км, е сключен договор за актуализация на подробния устройствен план, а идейните проекти са готови”, завърши регионалния министър.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.