Увеличение на заплатите от 2020 г. искат от КНСБ
Общество ОРГ

Синдикатите от КНСБ настояват за увеличение на работните заплати в България от 2020 г. на заетите в сферата на образованието, администрацията и здравеопазването.

За да бъде обезпечено повишаването на основните работни заплати на заетите в предучилищното и училищното образование от 01.01.2020 г., включително увеличението на минималната работна заплата за страната, от Синдиката на българските учители настояват в Бюджет 2020 да бъдат отпуснати допълнително не по-малко от 514 млн. лв. спрямо бюджета за настоящата година.

Това ще допринесе за компенсиране увеличението на минималната работна заплата за страната

От КНСБ и СБУ считат, че с приемането на тези увеличения ще се утвърди приоритетното място на образованието в държавната политика. Заплатите на учителите вече се увеличиха и ще продължават да се увеличават, но е важно повече пари да взимат и социалните работници, психолозите, педагозите и логопедите, категорични са представители на синдикатите. Същото важи за заетите в сферата на администрацията, социалните услуги и здравеопазването.

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването заявиха пред екипа ни, че в здравеопазването има голямо напрежение, което е свързано с равнището на заплащането на труда. То е валидно както за отделните специалисти, така и за  отделните категории персонал.

Поради обидно ниските заплати на професионалистите по здравни грижи вече почти няма интерес към професиите медицинска сестра, лаборант, рехабилитатор и лекарски асистент.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.