САЩ с притеснения за зависимостта ни в енергийната сигурност спрямо Русия
Общество ОРГ

Бюрото за енергийни ресурси на САЩ, в лицето на първия заместник-секретар Кент Логсдън излезе с изявление, че държавата им в ролята на наш партньор са силно притеснени за зависимостта ни в енергийната сигурност спрямо Русия.

“Ние сме сериозно притеснени от реализацията на проектите за строежа на АЕЦ “Белене” и на втората тръба на руския газопровод “Турски поток” през България до Сърбия и Западна Европа. Причината е, че с тях се увеличава зависимостта на страната от един енергиен източник, става по-уязвима и зад двата проекта се крият политически интереси”

Логсдън заяви това, въпреки, че преди няколко месеца премиера Борисов беше в САЩ след която си визита заяви, че е постигнал договорка за доставката на втечнен газ. Така той заяви, че ще има нужна дивертификация.

“Имаме притеснения по реализацията и на руския газопровод “Северен поток 2” – разширение на сегашната преносна система по дъното на Балтийско море от руското за германското крайбрежие. Продължаваме да следим ситуацията с реализацията на проекта, а той остава “потенциалната опасност за компаниите, замесени в проекта, на които може да наложим санкции към проекти с държавата ни. Засега такива не са гласувани, но проектът се следи отблизо. Искаме да сме сигурни, че всички проекти, които се случват навсякъде по света, не зависят от един източник на гориво и от един тип гориво. Нашите притеснения, особено в Източна Европа, са свързани с възможността нашите и други международни компании да могат да се конкурират на пазара , каза още държавният представител на САЩ.

Въпреки това Логсдън заявява, че правителството на САЩ приветства опитите на българското правителство да достави природен газ от различни източници, както и, че се опитва да дивертифицира пазара. Припомняме, че една от компаниите, които заявиха желание да инвестират в проекта АЕЦ “Белене” е американската – “Дженерал Електрик”.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.