Топ 10 на най-скъпите декларирани имоти на депутати през 2018 г.
Общество ОРГ

След избухването на “Апартаментгейт” и многото сигнали за къщи за гости, ползващи се единствено от родни депутати и министри, екипът на Общество ОРГ  Ви представя класация за десетте най-скъпи депутатски декларирани имоти през 2018 г:

#1. Пламен Тачев Петров

Пламен Тачев Петров – 55 г.

Най-скъпият имот в класацията е къща на стойност 684 540 лв . Закупена е през 2016 г. от Пламен Тачев Петров, който към момента е депутат от ГЕРБ в 44-тото Народно събрание. Политическата му кариера започва още през първия мандат на Борисов като пример през 2009-а година. За трите си мандата в Народното събрание Тачев има няколко по-запомнящи се законови инициативи. Една от тях е тази за изменение и допълнение в Закона за движение по пътищата. След нея колоеаздачите бяха задължени да носят светлоотразителна жилетка. Другата е свързана с измененията в Закона за здравето. След нея тютюнопушенето беше забранено в затворени помещения. Петров членува в няколко приятелски междудържавнически групи с държави като Йемен, Кувейт и Норвегия.

За трите си мандата обаче, Пламен Петров се е изказвал само два пъти от трибуната на НС

Заплатата, която декларира Петров за 2018 г. е 3570 лв. на месец. Тази на съпругата му е около 1500 лева. Освен двете заплати, депутатът от ГЕРБ е декларирал още 5233 лв. годишни приходи от други дейности.

Имотът, който ви показваме представлява къща с двор с квадратура от 409 кв. м. Тя се намира в тузарския комплекс “Камбаните” в община Панчарево.

В Декларацията си за имущество и интереси обаче Петров не описва постройките в двора на жилището си, които виждаме на снимките по-долу. При проверка на цените за кв.м. в същия район през 2016 г., когато е закупен имотът, екипът ни откри, че те варират от 833 до 1000 евро за кв.м. Тоест, Пламен Петров купува къщата на цена от около 860 евро на кв. м., която е близка до средната цена за района към момента. Депутатът придобива жилището заедно със своята съпруга, като до момента има около 10 жилища на стойност 1 113 424 + 6 912 000 лв. (недоминирани) по данни от неговата лична Декларация за имущество и интереси. За произход на финансите по закупуването на имота Петров посочва “заеми”. Освен тази къща депутатът от ГЕРБ притежава още 9 имота, които заедно с въпросния в класацията формират имущество на стойност 1 113 424 + 6 912 000 лв. (недоминирани)

Къщата на Пламен Тачев Петров в комплекс “Камбаните” за 684 540 лв.

#2. Явор Божилов Нотев

Явор Божилов Нотев – 62 г.

Второто място в класацията за най-скъпи депутатски имоти според Декларацията им за имущество и интереси се държи от апартамент на стойност 567 190 лв. Собственик на жилището е депутатът от Атака Явор Божилов Нотев.

Той се подвизава и като адвокат. Проверката ни в Търговския регистър показа, че той има участие и в множество строителни фирми. Нотев е автор на  няколко законопрокета, сред които този за българския език и за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Член е на Комисията по правни въпроси и Комисията по здравеопазване. Освен това депутатът от Атака често се е изказвал и от трибуната на НС.

Заплатата, която декларира Нотев за 2018 г. е на стойност 5600 лв. на месец

Освен тези пари, депутатът от АТАКА е декларирал още 27 335 лв. годишни приходи.

Собствеността на Нотев в показаната по-долу сграда, намираща се в станалия скандално известен покрай “Апартаментгейт” кв. Изток, се състои от апартамент от 158 кв.м. с гараж (20 кв.м.), тераса и прилежащ терен. Депутатът закупува жилището през 2017 г., когато средната цена за кв.м. в района е около 1330 евро. Сметката, която направи екипът на Общество ОРГ е, че по въпросната цена Нотев е платил 410 193 лв. само за апартамента си, а останалите пари до заветната сума от 567 000 лв. той доплаща за гаража, терасата и прилежащия терен, което значи, че е закупил имота на пазарна цена. За произход на финансите по закупуването на имота, Нотев посочва “заплати, хонорари и наследство“. Това е и единственият имот, който е притежаван от Нотев към момента.

Апартаментът на Георги Божилов Нотев за 567 190 лв.

#3. Румен Петров Генов

Румен Петров Генов – 54 г.

Третият най-скъп имот в класацията е на стойност  560 000 лв. Собственост е на депутатът от ГЕРБ – Румен Петров Генов и на съпругата му Ваня.

За единствения си към момента и текущ мандат като депутат в българския парламент, Генов е предложил много законопроекти. Сред тях е този за допълнение на Кодекса за социално осигуряване и законопроектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Генов членува в комисиите по  труда, социалната и демографската политика, в комисията по здравеопазването към НС, както и в няколко притятелски групи със страни като Република Корея и Китай.

Заплатата, която декларира Генов за изминалата 2018 г. е на стойност 4400 лв. на месец

Съпругата му е декларирала общо 4700 лв. годишен приход. Освен двете заплати, депутатът от ГЕРБ е декларирал още 9192 лв. годишни приходи.

Скъпият имот на депутата от ГЕРБ се намира в Шумен. При проверка в имотния регистър обаче екипът ни откри, че той е регистриран във ведомството без точен адрес. Идентификаторът му в Агенцията по геодезия, картография и кадастър е неточен.

Именно затова екипът ни не може да Ви покаже снимка на имота. Впечатление обаче прави цената му от 560 хил. лв, която е платена за търговски обект в Шумен, състоящ се от 157 кв.м. застроена площ. През 2006г., когато е осъщствена и покупката на имота средната цена за кв.м. застроена площ в центъра на града е около 400 евро, което прави 122 585 лв, които Генов би трябвало да плати за имота. Трябва да отбелжим обаче, че търговският обект е регистриран като кафе-аперитив -“МАЛКО КАЗИНО”, което донякъде обеснява “скъпата цена” на имота, ако предположим, че техниката в него е оскъпила покупката. За произход на финансите по закупуването на търговския обект, Генов посочва “заеми”, а освен него той притежава още 4 имота, които заедно с въпросния в класацията формират имущество на стойност 571 000 лв.

#4. Георги Ченков Търновалийски

 

Георги Ченков Търновалийски – 56г.

Четвъртият най-скъп имот в депутатската класация за декларирани имоти, според Декларациите за имущество и интереси на родните народни представители е апартамент в Пловдив на стойност 536 769 лв. Собсвтвеник на жилището е депутатът от БСП – Георги Ченков Търновалийски, който вече втори мандат е в парламента, а преди е бил зам.-финансов министър в правителството на Орешарски. В текущия си мандат като депутат, Търновалийски е член на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, Комисия по бюджет и финанси и приятелски групи между България и страни като Япония, Русия и други. Заплатата, която декларира Търновалийски за изминалата 2018г. е на стойност 3370лв/месец, а тази на съпругата му е около 1500лв/месец. Освен тях депутатът от БСП не декларирал други финансови приходи през годината.

Имотът с който Търновалисйки участва в класацията се състои от 155 кв. м. застроена площ, като според декларацията му покупката на жилището е станала през 2000г., въпреки, че в имотния регистър той няма сключена имотна сделка през същата година, а въпросният апартамент фигурира на името на депутатът от БСП от 2009г, когато той го придобива заедно със съпругата си Паулина. Цената за кв.м. застроена площ през 2000г. в кв.Мараша, където е и жилището на Търновалийски в Пловдив е около 635 евро, а почти същата е й през 2009г., когато реално е направена сделката. Интересното при покупката е, че при тези стойности спрямо квадратурата на апартамента, тя възлиза на около 200 000 хил. лв., а депутатът от БСП отбелязва в своята Декларация, че закупува жилището на стойност 536 хил. лв, което дава разлика от над 300 хил. лв спрямо реалната цена, която надали бившият финансов министър е заплатил без причина. За произход на финансите по закупуването на имота, Търновалийски посочва “заплата”, а освен него той притежава още 4 имота, които заедно с въпросния в класацията формират имущество на стойност 633 188 лв.

Апартаментът на Георги Ченков Търновалийски за 536 769 лв

#5. Манол Трифонов Генов

Манол Трифонов Генов – 49 г.

Петият имот в класацията е на стойност  390 000 лв. Собственост е на депутата от БСП – Манол Трифонов Генов, който е в 44-тото Народно събрание за своя втори мандат като такъв. Той е избран в Пловдивска област, като през текущия му мандат като депутат не участва в нито 1 комисия, не е предложил нито един проектозакон, както и не се е изказвал от трибуната на НС. Заплатата, която декларирал Манол Генов за изминалата 2018 г. е на стойност 4200лв. на месец. Освен тях депутатът от БСП е декларирал още 57 630лв годишни приходи.

Имотът който е придобит от Генов, заедно с неговата съпруга Дора се състои от 178 кв. м. застроена площ, като е закупен през 2017г. За същия период средната цена на кв.м. в центъра на Пловдив е 700 евро, което означава, че депутатът от БСП е трябвало да плати 243 219 лв. за апартамента си, но с оглед това, че към него в допълнение Генов е закупил гараж, както и търговски обект в същата кооперация, то декларираната от него сума за сделката е спрямо средната пазарна цена.

Апартаментът на Манол Трифонов Генов за 390 000 лв

#6. Десислава Ангелова Тодорова

Десислава Ангелова Тодорова – 39г.

Шестият имот в класацията е на стойност 329 840 лв. Собственост е на депутата от ГЕРБ – Десислава Ангелова Тодорова, която го закупува през 2015г. заедно със своя сърпуг Христо.  Тя не е известна фигура в медийното пространство, като това е първият й мандат като депутат. Най-значимите факти в политическият и живот се основават на членството в 11 групи за приятелство с различни държави спрямо България, сред които Азербайджан, Кувейт и Косово, а освен това Тодорова е член на комисиите по енергетика и околна среда и води към НС. Именно заради последния факт, Тодорова е вносител на няколко проектозакона сред които законопроект за допълнение на Закона за енергетиката,законопроект за допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта и други. Заплатата, която декларира Тодорова за изминалата 2018г. е на стойност 2900лв/месец, а тази на съпругът й около 4100лв/месец, Освен тях депутатът от ГЕРБ е декларира още 29 017лв годишни приходи.

Апартаментът с който Тодорова участва в класацията за 10-те най-скъпи депутатски имота се намира в известен хотел на бул. Симеоновско Шосе, кв. Витоша, и е със застроена площ от 156 кв. м. Проверка на екипа ни показва, че средната цена за кв.м. в същия район от 2015г. е 800 евро, или спрямо квадратурата на имота Десислава Тодорова е трябвало да плати около 245 хиляди лева. За произход на финансите по закупуването на имота, Тодорова посочва “заеми”, а освен него тя притежава още 5 имота, които заедно с въпросния в класацията формират имущество на стойност 401 928 лв.

Апартаментът на Десислава Ангелова Тодорова за 329 840 лв

#7. Росен Живков Иванов

Росен Живков Иванов
Росен Живков Иванов – 58г.

Седмо място в класацията заема имот на стойност 300 000 лв. Собственост е на депутата от НФСБ – Росен Живков Иванов. Това е и неговият първи мандат през който той е участвал в изготвянето на 32 законови промени на които той е съавтор. Според сайта на НС, Иванов се е изказвал 1 път от трибуната парламента, а освен това той участва в 7 междудържавнически приятелски групи. Депутатът от НФСБ е и в комисията по икономическа политика и туризъм, комисията по земеделието и храните и комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения.  Според информация на различни медии, преди да стане член на НФСБ Иванов е бил в структурите на ГЕРБ- Видин, като през 2011г. работи като главен специалист в общинската служба по земеделие и гори в гр. Брегово. Росен Иванов не е декларирал каква заплата е получавал през изминалата 2018г., което е длъжен да направи като народен представител, а единствените декларирани приходи от него са от други дейности, на стойност 6717 лв.

Имотът с който участва в класацията, Иванов е закупил през 1992г., като застроената площ на жилището е 75 кв. м. Той се намира в жк.“Крум Бъчваров”, Видин, а цената на имотите за същия период в града не може да бъде проверена, тъй като става въпрос за почти времеви период преди 30 години  Вероятно точно по същата причина и цената на декларирания имот е толкова висока.

Апартаментът на Росен Живков Иванов за 300 000 лв

#8. Иван Димов Иванов

Иван Димов Иванов
Иван Димов Иванов – 54г.

Oсмият от десетте най-скъпи депутатски имота в класацията е на стойност от  270 491 лв. Собственост е на депутата от БСП – Иван Димов Иванов. Това е неговият първи мандат като народен представител, а през него Иванов е много активен, като е участвал във внасянето на 36 законопроекта, участва в 5 междудържавнически групи за приятелство, а освен това е поставял множество въпроси под формата на изказване от трибуната на НС, чрез участието си в парламентарния контрол. Заплатата, която Иванов  декларира за изминалата 2018г. е на стойност 3200лв/месец, като освен нея той декларира още 142 388лв годишни приходи.

Имотът с който Иванов участва в класацията се намира в к.к. “Чайка”, Варна. Сградата (La Mer Apartments) в която е апартаментът, се намира на плажната ивица, като разполага със собствен басейн и плаж, ресторант и тераси над морето. Чистата застроена площ на жилището е  163 кв. м., но към него има и прилежащо паркомясто. Проверка в различни сайтове за имоти сочи, че средната цена за кв.м. застроена площ в района през 2017г., когато Иванов е закупил апартамента е 1510 евро, което прави около 480 000 лв, които той е трябвало да плати за бъдещото си жилище за почивка. В случая обаче Иванов плаща с около 200 хиляди лева по-малко от средната пазарна цена, по необясними засега причини. За произход на финансите по закупуването на имота, Иванов посочва “заеми”, а освен него той притежава още 4 имота и 20 парцела с лозя и ниви, които заедно с неговия апартамент в класацията формират имущество на стойност 328 591 лв.

Апартаментът на Иван Димов Иванов за 270 491 лв

#9. Петър Георгиев Кънев

Петър Георгиев Кънев
Петър Георгиев Кънев – 66г.

Деветото място в класацията за най-скъпи депутатски имоти е за къща с двор на стойност 254 258 лв. Жилището е собственост на депутатът от БСП – Петър Георгиев Кънев, който е в парламента за своя трети депутатски мандат. През изминалите 2 години Кънев е участвал в изготвянето и внасянето на 24 законопроекта, член е на комисията по икономическа политика и туризъм, а забележително е участието му в цели 36 междудържавнически групи за приятелство Освен това, той е бил един от активните депутати по времето на тройната коалиция, когато е внесъл 5 законопроекта, и е участвал в 3 комисии. Заплатата, която Кънев декларира за изминалата 2018г. е на стойност около 4300 лв/месец, а тази на съпругата му 2800 лв/ месец. Освен финансовите постъпления от трудови доходи, Кънев декларира още 19 675 лв годишни приходи от извънтрудови финансови постъпления.

Имотът с който депутатът от БСП участва в класацията се намира в с. Кириани, Гърция, в близост до к.к. “Паралия”/ Егейско море. Къщата, която Кънев вероятно е взел за почивка или за да да дава под наем се състои от 1120кв. м. площ, като по документи застроената площ е 48кв.м. Въпреки опитите на екипа на Общество ОРГ да намери точния адрес на къщата на Кънев спрямо гръцкия имотен регистър, резултатът беше неуспешен. Проверка на екипът ни в различни сайтове за имоти в чужбина показва, че към текущия момент средната цена за къща с размерите на тази на Кънев, в гр.Кириани/Гърция – съответства със сумата, която той е платил за нея през 2017г.  За произход на финансите по закупуването на имота, депутатът от БСП посочва “заплата и спестявания”, а освен него Кънев не е декларирал други имоти.

гр. Кириани, област Паралия / Гърция

#10. Боряна Любенова Георгиева

Боряна Любенова Георгиева
Боряна Любенова Георгиева – 32 г.

Последният или “най-евтин” имот в класацията е на стойност 200 655 лв. Собственост е на депутата от ВОЛЯ – Боряна Любенова Георгиева. Дамата е за първи мандат в парламента. За изминалите две години, в които Георгиева работи като народен представител, тя е поставила 8 въпроса към министри в пленарната зала и се е изказвала от трибуната на НС повече от 10 пъти. Тя участва в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и в Комисията по култура и медии. Георгиева участва и в 5 междудържавнически групи за приятелство.

От началото на текущия депутатски мандат в медийното пространство се спекулира, че Георгиева е любовница на лидера на партия ВОЛЯ – Веселин Марешки

За Боряна Георгиева се знае, че е бивш модел. Заплатата, която тя декларира за изминалата 2018 г. е на стойност 3200 лв. месец. Освен нея, депутатката декларира и 44 706 лв. годишни приходи от извънтрудови финансови постъпления.

Веселин Марешки, Боряна Георгиева
Марешки и Георгиева гушнати заедно

Имотът, с който Георгиева участва в класацията се намира в центъра на Варна. Той се състои от 209 кв.м. засторена площ. Депутатката закупува жилището през 2014 г. По това време пазарната цена за кв.м. застроена площ в центъра на морската столица струва 720 евро, което прави 293 736 лв., които би трябвало да е платила Георгиева.

Ниската цена, която тогавашната моделка плаща за жилището се допълва и от факта, че към него тя разполага и с подземен гараж. За произход на финансите по закупуването на имота Боряна Георгиева посочва, че въпросните финанси “не подлежат на деклариране“.

Депутатката притежава и офис във Варна, закупен за 84 619 лв.

Апартаментът на Боряна Любенова Георгиева за 200 655 лева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.