Тома Биков: Наргилетата са опасни, законът трябва да се спазва
Веселин

Парламентът прие забраната за пушене на наргилета на закрито тази седмица на първо четене. Депутатът от ПП “Герб” – Тома Биков коментира темата пред общество ОРГ, като нашият екип му отправи няколко предложения, които биха подобрили контрола и спазването на забраната, тъй като забраната за пушене на наргилета е взаимствана от тази за тютюнопушенето на обществени места. Закон, който в наши дни не се слави с добър контрол и успеваемост.

Приехте на първо четене забраната за пушене на наргилета на закрито.  Със същия почерк ли ще бъде той, както и законът за забраната за тютюнопушене в закрити помещения?

OФИЦИАЛНО: Без наргилета в заведенията на закрито

Моето лично мнение е, че наргилетата са опасни. Особено когато става въпрос за това, че ги дават на малолетни деца в масовия случай. Представят се като нещо безопасно, но доколкото съм чел изследвания по темата те са по-опасни и от цигарите. Така че мисля, че това което приехме е редно.

Тъй като забраната за тютюнопушене на закрити места не работи добре, виждаме, че почти във всяко заведение се пуши, бихме искали да Ви предложим една законодателна инициатива, възоснова и на наблюдения от съвместни наши проверки с инспектори на РЗИ в заведенията, както и на разговори с главния държавен здравен инспектор – Доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев.

Първата от тях е затваряне на заведенията рецидивисти, които биват хващани в нарушение повече от 3 пъти на месец. В момента се налагат глоби до 10 хил. лв, които могат да бъдат наложени единствено на управителя на търговския обект, ако него го няма се връчва покана, и така заведенията могат да бъдат глобени максимум 2-3 пъти месечно. Тоест, тези суми с които могат да бъдат наказани при нарушение не ги плашат, затова и навсякъде се пуши.

Можете ли да инициирате такъв законодателен проект, и ако не, кой би могъл да го инициира?

Това не е в моята сфера. Естествено, че един закон трябва да се спазва. Аз също съм пушач, но съм категоричен, че забраната за пушене на обществени места трябва да се спазва.  В интерес на истината вече съм свикнал и не ме дразни, когато няма дим.

И все пак, като не се спазва този закон, не трябва ли да се вземат някакви мерки?

Комисията по образование и МОН подкрепиха забраната на наргилета

След като има закон, който забранява нещо, значи законодателството е уредено. Въпросът е в прилагането. Спазването на закона има две страни. Първото важно нещо е контролът, а второ е самосъзнанието на хората и собствениците на заведения.

Предполагам и Вие виждате, че в почти никое от заведенията из София например, забраната на тютюнопушенето не се спазва, точно поради горните неща, които изброихме. Това не Ви ли говори нещо?

Вие сте прав. Ако има такъв технически въпрос, предполагам, че той ще се реши. Нямаме проблем с това. В детайл, ако искате да инициираме тези предложения чисто законово, трябва да попитате колегите в “Комисия по здравеопазването”. Сигурен съм, че ако има проблеми по закона, те ще бъдат отстранени.

Интервю на Веселин Вълчев, Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.