Телетол сезира прокуратурата и ЕК за нередности в АПИ и Националното Тол управление
Телетол прокуратура-апи
Общество ОРГ

Националният доставчик на електронни винетки и тол такси – “Телетол”, чийто договор с пътната агенция (АПИ) беше прекратен наскоро, сезира Европейската Комисия и прокуратурата в България с конкретни детайли за злоупотреба с власт, престъпление по служба, съмнения за кражба и корупция от страна на АПИ и МРРБ.

Какви са причините?

От доставчика изпратиха прессъобщение до медиите в което посочват, че са стартирали и процедура в Европейската комисия по установяване на нарушения на българската държава в прилагането на европейското право и с цел защита на правата на потребителите на е-винетки.

Подписалият втория договор като национален доставчик на електронни винетки – “Телетол” – поиска от прокуратурата да започне разследване срещу председателя на УС на АПИ Георги Терзийски и директора на Националното Тол управление – Олег Асенов.

Причината – действия и бездействия, които умишлено облагодетелстват трети страни и които нарушават правата и законните интереси, свободите на гражданите и потребителите на електронни винетки.

На прокуратурата е предаден и детайлен доклад, съдържащ информация, факти и документи в подкрепа на твърденията за извършване на действия от гореспоменатите лица, казват от “Телетол”

Сигналът до прокуратурата е за злоупотреба с власт, манипулиране и прикриване на публична информация и документи. И още:

Ощетяване на потребителите на е-винетки и сериозни нарушения на договора за изграждане на тол системата

В сигнала са посочени и факти, доказващи незаконосъобразността на договора за опериране на единствения действащ национален доставчик – Интелигентни Трафик Системи ЕАД.

До момента той продължава да е монополист

Сезираме прокуратурата, след като ни бе оказан административен натиск в продължение на 6 месеца, целящ да се откажем да бъдем доставчик на електронни винетки и да не ги разпространяваме чрез изработеното от нас мобилно приложение.

Дързостта на държавни служители да препятстват дейност, която подлежи единствено на регистрационен режим е в пълен разрез с принципите на свободния пазар и е груба демонстрация на административен произвол. Това е липса на елементарен морал в институциите и използване на методи като сплашване и принуда, за да се подчинят бизнеси и реално да се ограничат правата на гражданите”, пише до медиите Мартин Димитров от “Телетол”.

Очакваме от прокуратурата да започне незабавно производство по този особено важен за националната сигурност въпрос, който засяга пряко всеки един гражданин на България и всеки един икономически оператор, било български или чуждестранен”, допълва съоснователят на “Телетол” Лиляна Деянова.

В сигнала си до прокуратурата “Телетол” прилага документи и сочи конкретни данни и доказателства, които според тях недвусмислено показват, че:

АПИ не е собственик и реално няма достъп към момента до собствената си система за електронни винетки, която e в експлоатация от януари 2019 г.

Тоест, би трябвало правата да са предоставени на българската държава. Това е нарушение на Договора за изпълнението на тол системата, сключен след проведена обществена поръчка, както и на Закона за пътищата. В последния изрично е регламентирано, че преди стартиране на експлоатация само АПИ трябва да притежава достъп до системата – без да има съвместно опериране, с което и да било трето лице.

Българската система за електронни винетки е създадена за аржентинско дружество Kapsch TrafficCom Argentina, а избраният след проведената обществена поръчка изпълнител – консорциум на дъщерни фирми на австрийското дружество “Капш” – е уредил за себе си пълните права върху българската система чрез основния си подизпълнител. В договора на “Капш” с АПИ изрично е посочено, че собствеността на системата трябва да принадлежи на българската държава и системата не може да се предоставя или използва от трети страни“, пишат още от компанията.

Договорът на единствения засега национален доставчик на услуга, “свързан” със системата на АПИ – Интелигентни Трафик Системи ЕАД е нищожен, тъй като е сключен един ден преди да бъдат приети и публикувани Правилата и Общите условия за регистриране на други желаещи доставчици. Това еднозначно показва, че същият договор е подписан в резултат на предварителни противоправни уговорки.

В допълнение са предоставени доказателства, че монополистът ИТС АД не използва собствена система, каквото е изискването за всеки регистриран доставчик, а реално използва същата система, която Капш е разработила за АПИ. Това категорично потвърждава, че “Капш” действа като напълно незаконен Оператор, работейки в сянка и осъществявайки чрез монополиста разпространението на е-винетките, а в бъдеще – и на тол таксите“, казват от “Телетол”.

Предоставените от нас документи и записи на практика показват, че с действие и бездействие отговорните за това институции умишлено не допускат Телетол до този реално отворен пазар и по този начин тези институции противозаконно действат в полза на определени частни интереси. Така те създават предпоставки за безконтролно изтичане на стотици милиони левове от винетките и в бъдеще от тол таксите към една частна фирма”, казва още Мартин Димитров за медиите и допълва:

Предоставили сме и доказателства за конкретни държавни служители на високи постове, които са в преки и непреки връзки и може би дори в сътрудничество с представители на дружеството-монополист до момента.”

“Телетол” сезира Европейската комисия заради погазване на европейското право

Очакваме на българското правителство да бъде наложено да поправи порочната си практика, която е в разрез с европейските правила”, казва Лиляна Деянова от Телетол.

В случай, че правителството откаже да го направи, ЕК ще заведе дело в Европейския съд. Тогава не е изключена възможността българската тол система, от която е част и електронната винетка, да последва съдбата на германската тол система.

Припомняме, че тя беше спряна от Европейския съд именно заради дискриминационна практика, а договорът с “Капш” – избран за оператор на системата там – бе незабавно прекратен.

Не можем да не изразим и съжалението си от това, че се стига до това една софтуерна компания, вместо да изгражда продуктите си, за да участва на един законово регламентиран свободен пазар, да се налага да се бори с една прогнила система, която не позволява на реалния бизнес да участва на състезателен пазарен принцип в икономиката на страната“, казват още от Телетол и допълват:

Това противоречи на базисните принципи на съвременното демократично общество и ние се чувстваме длъжни да отстояваме тези принципи докрай с всички предвидени от закона средства. В тази връзка, не намираме за наивна вярата ни във върховенството на закона и сме убедени, че ако не българските институции, то европейските, ще пречупят гръбнака на една голяма корупционна схема. И ние ще съдействаме за това, защото такъв е и обществения интерес.

Призоваваме АПИ и МРРБ да подкрепят подхвърлените в различни медии твърдения с доказателства и документи така, както повелява ролята им на официални български институции“, казват още от компанията.

Припомняме, че Телетол беше вторият регистриран доставчик на електронни винетки и тол такси, след което договорът им беше прекратен, според АПИ заради “несъвместимост” със системата на пътната агенция. От софтуерната компания обаче контрираха, че достъп до системата така и не им е даден.

Телетол АД е дружество, регистрирано на 22 февруари 2019 г.,специално създадено от две български софтуерни компании и насочено към услуги по предлагане на електронни винетки и тол такси.

Дружеството е създадено с цел да разработи за собствена сметка мобилно приложение, с което да може да участва на свободния от началото на 2019г. пазар на електронни пътни такси.

Капиталът на дружеството е собственост на Нованор ООД (70%) и на Инфосистемс Интернешънъл ЕАД (30%), а общият брой на служителите е 56“, казват от дружеството.

Исканията на младите програмисти са от АПИ да покажат поне един протокол, от който да е е видно, че допускат “Телетол” до свързване със системата или пък доказателство, че софтуерът им е преминал проверка, която да установи дали е или не е технически съвместим.

Те съобщават още, че не са получили решение от УС на АПИ за прекратяването на договора им, поради липсата на което дори не могат да обжалват стореното.

Общество ОРГ

1 коментар
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.