Станишев с рекордна подкрепа за евроизборите, Йончева го следва
Общество ОРГ

В рекордни 150 от 168 червени структури, които са провели събранията си до момента, Сергей Станишев е най-желан за водач или има най-голям брой номинации за евролистата на БСП.

Конференциите продължават до събота, а в неделя Националният съвет на партията ще трябва да определи водача и да посочи местата за гражданска квота и коалиционни партньори в евролистата.

Много от структурите са заявили желанието си първият да е партиец, а не гражданска квота. Заради вътрешните битки в БСП по темата пък част от местните организации не са посочвали водач, а са класирали предпочитанията си по брой номинации.

В Плевен например Станишев е първи, следван от депутата Румен Гечев, който също си прави кампания. Президентът на ПЕС е желан за водач в 6 от 10-те общини в Шуменско, както и в областите Кюстендил, Перник и Видин. 50% от 7000-те социалисти в Монтанско също застават зад него. Води в някои от варненските общини, където след него и Елена е класиран Борислав Гуцанов.

В една от общините в Пловдив-област пък Станишев и Йончева са с равен брой гласове, но в решението си червените изрично са записали, че не искат депутатката за водач на листата.

В Шумен и Казанлък обаче Йончева има повече номинации от бившия си приятел.

От “Позитано” 20 налагат в листата и депутата проф. Иво Христов. Почти сигурно обаче втора ще е зам.-шефката на БСП Деница Златева.

Сред новите имена в номинациите се появява това на бившия дипломат и експерт в борбата с тероризма Боян Чуков. Българският представител в Съда в ЕС доц. Александър Корнезов, който е син на ексдепутата Любен Корнезов, също е изненада.

Номинации имат още депутатите Антон Кутев, Валери Жаблянов, Петър Витанов и Димитър Данчев, както и евродепутатът Петър Курумбашев. Много от структурите желаят за водач лидерката Корнелия Нинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.