“Соф кънект” ще е концесионерът на летище София, вижте какво предлага
Общество ОРГ

Новият концесионер на Летище “София” ще бъде “Соф кънект” с летищен оператор Мюнхен. Това обяви пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков.

Победителят е получил цели 86.12 точки. На второ място е класиран консорциумът между “Еърпорт дьо Пари” и “Тафхваламаръ холдинг” с 80.31 точки. На трета позиция застана “Фрапорт България ЕАД” с 80.19 точки.

Обжалване в КЗК може да има в рамките на следващите 10 дни, а Върховният административен съд би следвало да се произнесе до месец Разбира се само ако има оспорване на решението.

Процедурата за летище София започна с решение на транспортния министър на 2 юли 2018 година

При отварянето на офертите стана ясно, че “Соф кънект” е готов да плаща 24.542 млн. евро годишно и да инвестира 608 млн. евро. Концесионните такси от летище София ще влизат в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.

Какво предлага “Софт кънект”?

От „Соф Кънект” са представили амбициозна стратегия за развитието на Летище “София” и за ръста на пътниците. Тя ще бъде реализирана в 4 фази.

През първата е предвидено увеличаване на пътниците до 8,8 млн. до 2022 г. Планирано е още да се направи сериозен ремонт на Терминал 1 и 2, както и открит паркинг за автомобили.

Втората фаза на проекта предвижда увеличаване на пътниците до 12,3 млн. до 2030 г. Тогава ще бъде направена и най-голямата инвестиции в изграждането на нов трети терминал от 608 млн. евро. Третият терминал ще бъде разположен на около 800 метра от станцията на метрото и ще има 11 местостоянки. Разстоянието от летището до самолета ще се минава пеша от пътниците, а не по-ръкав. Това се прави заради предпочитанията на нискобюджетните авиокомпании. Предвижда се и нов паркинг за 1459 автомобила.

Във фаза номер 3 е планирано броят на пътниците да стигне 14,5 милиона до 2035  г. Заложено е новият терминал да бъде разширен с още 10 местостянки, а най-старият терминал 1 да се превърне в карго летище.

През фаза 4 ще продължи разширяването на третия терминал, а пътниците ще се увеличат до 18 милиона през 2040 г.

Прогнозираната cтoйнocт нa ĸoнцecиятa нa лeтищe Coфия e 3,9 млрд. eвpo бeз ДДC. Кoнцecиятa щe бъдe зa cpoĸ oт 35 гoдини.

Идеята за концесия на Летище София беше възобновена веднага след формиране на третия кабинет “Борисов” и в началото на май 2017 г.

Тогавашният транспортен министър Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

Припомняме, че в края на юни 2018 г. Mиниcтepcĸият cъвeт разреши отново oтĸpивaнeто на пpoцeдypa зa ĸoнцecиятa нa летището. Процедурата бе обявена за първи път още от предишното правителство на Борисов с идеята значителна първоначална вноска да отиде за разплащане на дълговете на БДЖ. Тя обаче беше спряна от служебното правителство на Огнян Герджиков през март 2017 г. с мотива, че не защитава достатъчно добре публичния интерес.

За да обяви отново процедурата, транспортното министерство използва консултантска помощ от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Добрата новина днес

Първоначалната концесионна такса в размер на 550 млн. лв, все пак ще влезе в бюджета и може да се използва за изплащане на дълговете на БДЖ и НКЖИ към държавата.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.