Радан Кънев за Делян Пеевски: Обмислям да заведа съдебно дело срещу него, може би ще се наложи да си плати за клеветите
Радан Кънев
Общество ОРГ

Днес, след официалното обявяване на изборните резултати от Евроизбори 2019, стана ясно, че коалиция “Демократична България” ще има свой представител в Европейския парламент. Това е излъченият от ДСБ кандидат – Радан Кънев, който събра 34 735 преференциални гласа.  В коментара си за случващото се след изборите, бъдещият евродепутат коментира за Общество ОРГ и думите на Делян Пеевски, който нарече както него, така и председателя на “Да, България” – Христо Иванов, “слуги на олигарха Иво Прокопиев”.

Спечелихте евроизборите спрямо вота в чужбина, получихте най-много гласове там, как разчитате резултатите си?

–  Като много голяма отговорност. Те са разбираеми. И трите партии в коалиция “Демократична България” сме полагали усилия през годините да изграждаме общност от симпатизанти в чужбина. По-важното е, че оттук нататък трябва да осъзнаем това, че трябва да защитаваме правата и интересите на всички българи, които живеят в Европейския съюз.

Какви ще са нещата, които ще предложите в Европейския парламент? В предишното наше интервю споменахте, че основните Ви приоритети са свързани с общата Европейска отбрана, общата Европейска прокуратура. Остават ли същите Вашите приоритети в европарламента?

– Бих добавил и въпроса с разглеждането на общата енергийна политика, общият трудов пазар, както и нещата, които казахте. Тези неща са част от предишния Ви въпрос. Очевидно за българската нация, която е разделена географски и която живее в доста други държави е, че единна Европа представлява много голям интерес за българите в рамките на държавните граници.

“Демократична България” се класира на второ място по преференциален вот на тези евроизбори след ВМРО. Хората, които са гласували с преферанции за Вас са 34 735. За втория Ви кандидат – Стефан Тафров те са 13 794, а впечатление прави и четвъртият Ви кандидат в листата – Мария Спирова, която измества третия с 4675 преференции. След тези числа можем ли да кажем, че силните фигури в листата Ви са донесли евродепутатското Ви място?

– Очевидно е, че е така. Това беше една от целите. Да можем да разчитаме на една силна листа. Вие споменахте нашите кандидати и аз бих отличил представянето на Мария Спирова, защото ние с г-н Тафров бяхме официално партийно подкрепени кандидати, докато тя нямаше такава подкрепа. Активист е на “Да България”, но въпросът е, че получи един изключителен висок преференциален вот и г получи без да ангажира сериозни финансови ресурси. Ако погледнем изобрните резултати, без нейните резултати ние нямаше да влезем. Така че, това е един добър знак за влиянието на личностите върху общия резултат, предвид това колко трудна беше тази кампания за нас и предвид това с колко малко прескочихме бариерата.

Мислите ли, че можехте да вкарате двама депутати? Виждаме, че въобще не сте далеч от резултата на ВМРО, който всъщност е с около 1 % над вашия?

– Тук бих отбелязал, че известно разширяване на коалиционния формат щеше да доведе до двама евродепутати за нас, но това са неща от миналото вече.

Към кое Европейско политическо семейство бихте се присъединили?

– Категорично, в устава на коалиция “Демократична България” пише, че нашата принадлежност в Европа е към ЕНП, така че това не стои под въпрос. Ще бъда част от тази група. ЕНП обаче има нужда от голяма промяна, за да може да отговори на предизвикателствата във времето. Това си личи и по последните незадоволителни резултати на партията.

Тази година обаче, промените в ЕНП сякаш ще са наложителни с оглед на това, че мнозинство в европарламента ще бъде съставено доста трудно. В този ред на мисли бихте ли подкрепили една бъдеща коалиция с ПЕС или със Зелените?

– Аз не мисля, че има алтернатива на такава коалиция. Говори се, че се мисли за бъдеща такава с консерваторите. Там има както разумни европейски гласове, така и анти-европейци, така че те биха се вписали. Що се отнася до групата, която спечели по-голямо влияние – “Европа на нациите и свободата”, тя е откровено анти-европейска. Моето мнение е, че тя трябва да бъде изолирана. Центристкото мнозинство реално няма алтернатива, но тъй като изброихте социалистите и зелените, аз смятам, че близостта между ЕНП и Европейските либерали е много по-голяма. Разумният подход би бил първо да се оформи един такъв дясно-центристки блок между християндемократи и либерали и този блок вече да работи за общоцентристко пространство.

Бихте ли желали да сте член на някоя от комисиите в европарламента и към коя сте се насочили?

– О, със сигурност, но това е въпрос на сложни преговори. Мисля, че е рано да говоря на тази тема.

Готови ли сте за живот извън пределите на България? Преди време бяхте казали, че не Ви се ходи в Европа. Имате и дете.

– Никога не съм разглеждал работата ми в европейския парламент като напускане на България. За мен европейските и български интереси са много свързани и ще бъдат много по-свързани. Аз разглеждам членството ми в европарламента като по-силна позиция в българската политика. В този смисъл не смятам да късам битовите си връзки с България в ни най-малка степен.

Как ще коментирате думите на депутата от ДПС Делян Пеевски, който нарече Христо Иванов и Вас – “слугите на олигарха Иво Прокопиев”?

– Тук има две неща, които бих коментирал. Едното е, че грозната негативна кампания, която очевидно близки до г-н Пеевски медии разгърнаха срещу “Демократична България”, беше може би решаваща, за да влезем. Тя мотивира част от нашите привърженици в София и ясно показа кой е враг на Пеевски и  Доган. От друга страна проследих внимателно изказването му, анализирах го и обмислям дали до дни да не заведа съдебно дело срещу него. Досега не съм си цапал ръцете с медиите му, но тъй като става дума за български народен представител, който си позволява да говори откровени клевети, може би ще се наложи да си плати за тях.

И последно, обещавате ли да не си изпускате самолета?

– На всеки се случва да изпусне самолета, но се надявам да не е при важни гласувания (смее се).

Веселин Вълчев, Общество ОРГ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.