Радан Кънев: Пеевски и скандалът с къщите за гости са малка част от айсберга на родната корупция
Радан Кънев
Общество ОРГ

Екипът на Общество ОРГ  продължава да Ви среща с основните родни кандидати за евродепутатско място. Сред тях е водачът на листата на коалиция “Демократична България” – Радан Кънев. Той е роден през 1975г. в София, завършва право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Радан Кънев е и един от учредителите на ДСБ, а от 2013 до 2017г. е нейн председател. Бивш депутат, след като влиза в парламента като лидер на коалиция “Реформаторски блок”, с която ГЕРБ формира правителство.

За какво ще се борите, ако бъдете избран за евродепутат? Конкретизирайте Вашите инициативи, като идеи които смятате да подемете?

– На първо място ще се ангажирам с общ европейски правосъден механизъм. Това е една концепция за обща политика в сферата на правосъдието и върховенството на закона, която не е нова, но върви бавно, и с много съпротива. Най-вече тя идва от източноевропейските държави по обясними причини, но и от  няколко западноевропейски, по точно обратната причина, че имат прекалено голямо доверие в собственото си правосъдие, и не виждат причина от въвеждането на обща европейска политика. Бих поел ангажимент към възстановяването на работата на европейския енергиен съюз. На трето място политиката за обща отбрана и сигурност. Това ще бъдат моите приоритети като европейски депутат.

Какво е мнението Ви за включването ни в еврозоната и Шенгенското пространство? Бихте ли се борили за тези неща?

– Категорично да. Това е една от важните общи позиции на коалиция “Демократична България”. Ние сме твърдо за интеграцията на България и в еврозоната, и в Шенгенското пространство. Тук обаче трябва да отбележим, че причините България да не е в тези процеси са до голяма степен вътрешнополитически. Липсата на реформи и във финансовия сектор, в сектор сигурност, корупцията и проблемите със застрахователния бранш у нас са сериозни пречки пред интеграцията ни. Противно на твърдението на всички управляващи, че проблемът за Шенген е в няколко западноевропейски държави, а всъщност ние се намираме в процес на разследване на афера за продажба на български паспорти. Няколко пъти имахме проблеми със сигурността на летище София, преминаване на цели самолети без граничен контрол. Всички тези неща са показно за проблемите ни пред Европа. Така че тук има и много вътрешна политика.

Каква е позицията ви относно Механизмът за сътрудничество и проверка (МЕСП)? Помним изказване на един от Вашите партньори в коалиция “Демократична България” – лидерът на “Да България”  Христо Иванов, според когото механизмът не трябва да отпада. Мнение, което не се подкрепя от нито един от другите български кандидат за евродепутат.

– Механизмът трябва да остане, поне до момента, в който ще влезе в сила общият европейски механизъм, за който говорих в първия Ви въпрос (общ европейски правосъден механизъм). Иначе в България и в сферата на правосъдието, и при борбата с корупцията по високите етажи на властта, нещата не са напреднали. Тоест, ние нямаме основание да се лишим от подкрепата на европейските институции.

“За” или “против” планът “Макрон” сте?

– Следя какво се случи до момента относно планът “Макрон”, неговите изменения в транспортната комисия и т.н. Според мен той има да извърви още доста дълъг път, докато се въведе в европейското законодателство. Аз мисля, че България много тежко сбърка политиката си спрямо този въпрос, и създаде много голямо мнозинство срещу това, което се определя като интерес на българския транспортен бранш. Много острите позиции и на българското правителство, и на българските евродепутати в опита да се реши въпроса с биене в гърдите, а не с преговори. Обявяването му за война, всъщност рязко влоши положението на България в преговорите. Аз мисля, че трябва един много разумен, умерен и европейски подход към преговорите по плана. Искам да отбележа 2 примера за възможните параметри, за един възможен компромис:

От една страна е очевидно, че задължението за връщане на българските камиони периодично в България, дори празен курс е абсурдно. Това нарушава принципите на единния пазар и на свободното движение. От друга страна, ако нашият превозвачески бизнес си мисли, че може да продължи да осигурява българските международни шофьори на 600 или 700 лв. заплата – то това също е абсолютно абсурдно. Не може хора, които вършат тази изключително тежка работа да се пенсионират с 250-260 лв. пенсия. Това е скандално, така че България трябва да поеме рязък ангажимент най-малкото за повишаването на праговете за този тип труд. Нещо от сорта на 2000 лв. би било доста разумно като минимален осигурителен праг за тази професия.

Мислите ли, че хора като Делян Пеевски, за когото се твърди, че е неформален лидер на ДПС, могат да защитават интересите на България в европарламента?

– Повече от очевидно е, че не. Но проблемът е много по-сериозен. Сега в скандала с къщите за гости виждаме една малка част от айсберга на корупцията с европейски фондове. Виждаме на практика обяснението на това, че 20 млрд. евро са усвоени по европейски програми в последните 12 години, и точно затова очаквания ръст на икономиката и на доходите го няма. Така че Пеевски е малко като къщите за гости, той е само лице на много по-голям проблем.

Интервю на Веселин Вълчев, Общество ОРГ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.