ПОТРЕСАВАЩО: Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите (ОБНОВЕНА)
Венера Върбанова

Алпинистът Иван Томов почина само ден, след като изкачи връх Лхотце в Хималаите. Това са потвърдили пред БНР от фирмата-организатор на експедицията.

Припомняме, че русенецът стана третият българин изкачил осемхилядника и вторият, сторил това без допълнителен кислород.

Върхът е висок 8516 м., четвърти по височина на Земята и се намира на границата между Тибет и Непал, в близост до Еверест.

Преди дни ураганни ветрове унищожили палатката на Томов и се наложило той да продължи с екипировка назаем. Пред “Хоризонт” той разказал, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит.

По време на спускането започнал да получава затруднения с дишането и в 4-ти лагер му е бил даден кислород и дексаметазон. Там прекарал нощта. Въпреки че е успял да слезе още малко, той умира малко под 4-ти лагер.

От фирмата организатор Чатурс Трекс & Експедишънс са изпратили шерпа от Лагер 3 към Лагер 4, които да посрещне Иван и рускинята Настя Рунова. Иван се е чувствал добре вечерта, но на сутринта е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон, русенецът е починал на слизане, пишат от специализирания сайт за алпинизъм Summitsweb.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.