Показанията по делото КТБ – какъв е бил пътят на милионите?
Общество ОРГ

Както вече Ви информирахме, вчера от адвокатите на обвиняемите беше разпитан основния свидетел по делото за фалита на КТБ – Бисер Лазов.

Това, което прокуратурата изнесе като информация в хода на телото към сегашно време е, че е станало ясно следното:

“Основният подсъдим Цветан Василев давал по 10 милиона месечно за бюджета на ТВ7. Други крупни разходи на банката са покупки на собствен самолет за 10 милиона щатски долара директно от производителя, както и различни автомобили. Парите са отпускани като кредити на кухи фирми, управлявани от Василев. По делото освен Цветан Василев, който се намира в Белград, са подсъдими й още 17 души.

От адвокатите на обвиняемите се чуха мнения, че въпросните твърдения са “измислица”. Малко по-рано през годината в едно от изслушванията, отново Бисер Лазов заяви, че Цветан Василев и неговото семейство са изхарчили 78 млн. лв от наличните средства в  КТБ за 16 години. Отново според Лалов, който беше дясна ръка на Василев по време на работата на банката, пари липсвали и от централната каса на КТБ, а при одит това било прикривано чрез документи за прехвърляне на средства към районни каси на банката и чрез фиктивно отпускане на кредити.

Освен това през юни 2009 г. банката на Василев отпуска 9 700 000 евро на фирма “Емстейд” ЕООД за закупуване на кораб. Документи за закупен такъв обаче липсват, а видими били единствено транзакции към други фирми, които били собственост на Василев. Въпросната фирма на която е отпусната кредита пък е била собственост на Мария Илиева, която по това време е била юрист в друга фирма на Василев.

Според Лазов схемата с “голямата покупка” е “дете” на Александър Пантелеев и Георги Вятков, по това време управители в КТБ. Били горди от идеята си, а нея пък намерили в интернет. Видели документи за покупка на кораб и въз основа на тях решили да ги копират с леки промени. Пантелеев и Вятков говорили, че ще направят документи и за морска ипотека. Така на книга парите били дадени за кораб, но в действителност такъв нямало. Милионите били превъртени през офшорна фирма, за да се избегнат данъци, сочат показанията на Лазов.

Кога ще приключи “сагата” около делото за фалита на КТБ не се знае, като може би това ще остане едно от най-дълго продължилите дела в история на нашия съд. Какви ще бъдат резултатите от него накрая, можем да предположим.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.