Петима директори в ДФЗ обвинени за източване на европари
Общество ОРГ

Петима шефове в Държавен фонд „Земеделие“ са обвинени за източване на европари от Програмата за развитие на селските райони. Това научи Общество ОРГ от съобщение на прокуратурата.

Обвинението

Според държавното обвинение парите са източвани в полза на еднолични търговци, които са свързани с обвинения в злоупотреби собственик на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков. Четирима от задържаните са с повдигнати обвинения за съучастие в длъжностно престъпление. Петият е обвинен за участие в организирана престъпна група, оглавявана от Стайков.

През май Стайков бе обвинен в злоупотреба с еврофондове в размер на над 11 млн. лева в периода 2015 – 2018 г.

Прокуратурата твърди, че единият от задържаните е раздал заеми за общо 1.8 млн. лева на търговски дружества само през последната една година. Сред тях са и фирми, които предлагат бързи кредити. От задържания са иззети два лукзосни автомобила, единият от които е бил на съхранение в дома на Миню Стайков.

Кои са задържаните?

По данни на Mediapool задържаните са зам.-изпълнителният директор на фонда Калоян Костадинов, както и директорите и експерти – Иван Боянов, Гьоксел Кошуджу, Мели Махмудова, Марияна Стойчева и Марио Кръстев.

Очакваме дали информацията ще се потвърди.

Наблюдаващ прокурор по делото е Ангел Кънев. В края на април 2019 г. Миню Стайков поиска отвод на Кънев като изтъкна за причина негови връзки с конкурентите му и отправени заплахи към служители на НАП.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.