Опитаха ли се да опорочат снощния протест срещу кандидатурата на Гешев?
Общество ОРГ

Снощи в 18 ч. пред Съдебната палата в София започна протестът, който имаше мотив оттеглянето на кандидатурата на Иван Гешев за Главен прокурор. Или нейното “отхвърляне” от ВСС. Между другото тази кандидатура е единствена (на нашата интернет страница може да разгледате снимки и видеоклипове от протеста).

С какво се опитаха да опорочат протеста?

Силно впечатление у екипа ни направи фактът, че още с пристигането ни пред Съдебната палата в уречения час за начало, забелязахме група роми от около 50 човека, които имаха плакати и видимо бяха “най-организирани” от всички. Нещо, което определено биеше на очи.  След началото на протеста, който се забави заради изчакване на хора, въпросните започнаха да скандират: “Гешев-вън” с вдигнати плакати.

 

Въпросната група от около 50-100 роми беше на протеста с цел и надали някой би тръгнал да опровергава това твърдение.  Каква обаче беше целта им?

Опорочаване

Разбира се, беше ясно, че всички телевизионни медии първо ще отразят сензационното присъствие на таъкава група от роми на протест и ще ги питат какво правят тук. Естествено – ромите не знаеха. Но пък държаха плакати с мотива си, който би трябвало те да са написали. Да, ама не. Позицията им остана неразгадана за представителите на телевизионните медии, въпреки множеството въпроси, с които ги обсипаха.

Последва караница между хора от протеста и ромите, които обвиниха въпросните в расизъм. Ромите напуснаха протеста, след което се върнаха в края му отнякъде и отново започнаха да викат “Гешев – вън”. Въпреки, че преди няколко часа бяха казали пред медиите, че го харесват.

На кой обаче би било в плюс да компрометира протеста, а сметката да му излезе евтино? На този въпрос не можем да отговорим, тъй като нямаме факти, с които нашата медия обича да работи, когато заявява конкретна позиция. Сигурни сме обаче, че Вие може да се досетите кои са “заподозрените”. Дали пък не са същите, които подготвиха и т.нар. “контрапротест”?

Екипът ни заявява в качеството си на гражданска позиция, че уважава всяко едно мнение по различни въпроси, но никога платеното такова не се е считало за мнение.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.