Бившият шеф в МВР Николай Радулов: Габрово показва, че съжителството между българи и роми става все по-трудно
Борислав

Протестите, размириците и напрежението в Габрово продължават. Припомняме, че поводът беше нападението на трима младежи от ромски произход, които набиха служител на хранителен магазин по време на работа. Няколко дни по-късно в града се наблюдава междноетническо напрежение. Пред Общество.ОРГ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов коментира, че няма да се изненада ако някоя партия опита да се възползва от вълненията.  

Какво още каза бившият секретар и заместник-министър на МВР, вижте в интервюто:

Проф. Радулов, как ще коментирате размириците в Габрово? Защо пак преди избори, защо пак българи и роми? Май няма нищо ново под слънцето?

Прав сте и това вече излиза от шаблона, за който говорим всеки път преди избори. Да, сега предстоят избори, но това, което се случва вече не е свързано с тях, тъй като поне в последната година се превърна в нещо, което всеки месец се случва.

Помните в Пазарджик циганските сватби и последвалите нападения над полицаи. Тоест, всичко това вече е излязло извън рамките на някакво използване на ромския етнос пред избори. Аз мисля, че се превръща в една пандемия, която обзема всички места, в които има контактни маси от роми. Безчинствата вече изключително много дотегнаха на хората. Има все повече жертви, убити хора, изнасилени възрастни хора. Засегнати са много малките градове и села. Укорими са, разбира се, властта и органите, защото действат чак когато се случи нещо. През последните 2 години са явно видими процесите, които се случват – процес на неподчинение на този етнос, на нежеланието му да спазва законите. И това, което се случва в Габрово е очаквано, защото в крайна сметка хората се чувстват заплашени, чувстват се изоставени от властта и не виждат друг начин да постигнат един нормален живот без да протестират.

Габрово протест

И все пак допускате ли, че един такъв, вече ежедневен и доста мащабен протест, може да е донякъде и провокиран и да има политическа намеса в него?

Не, нямам такова усещане. Разбира се, няма да се изненадам ако някоя от политическите сили опита да експлоатира тези вълнения. Но според мен засега е спонтанно възникнал протест и зад него не стоят политически сили.

Оправдавате ли гнева на хората?

Да, оправдавам го, разбира се, как няма да го оправдавам?!

Питам ви, защото на пръв поглед това е един битов инцидент. Трима души нападат четвърти. Но вижте как ескалира.

Това щеше да е битов инцидент ако се случваше веднъж на две години. Когато се случва непрекъснато, това вече е тенденция и тя е много лоша. Значи, битият си е бит и него г0 боли, но има друго нещо – пълната липса на уважение и страх от властите, това се вижда. И хората не напразно се страхуват, защото това демонстрационно неглижиране на всякакви държавни органи не може да води до нещо друго, освен до гигантски сблъсък, до етнически конфликт, който може да стане изключително опасен и при който може да се пролее кръв. И това, че идват избори, аз мисля, че не е свързано със сегашните вълнения, но пък  представяте ли си едни избори да се провдат в условията на етнически междуособици?! Това би бил истински ужас. Ужас не само за управляващите, а за цялата партийна система и за държавата.

Според вас може ли да направим сравнение между Габрово през 2019 г. и Катуница през 2011 г. и възможно ли е сега напрежението да ескалира в такава степен?  Тогава се говореше много за политическа употреба чрез насаждане на омраза между етносите.

Можем да направим такъв паралел, разбира се. Защото виждате колко малко ги дели хората от това наистина да нападнат тези махали и в крайна сметка да загазят, защото в тези махали не живеят само престъпници, а живеят и много нормални хора, роми, които опитват да си намерят работа и да съществуват нормално. И всичко това може само да създава етническа ненавист, след която става почти невъзможно тези хората да живеят нормално заедно.

Интервю на Борислав Петров, Общество.ОРГ

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.