НАП може да бъде глобена с 20 млн. евро за изтеклите лични данни
Общество ОРГ

Националната агенция по приходите може да бъде глобена до 20 млн. евро заради източените от сървъра й лични данни. Това съобщиха за Общество ОРГ от  Комисията за защита на личните данни.

Припомняме, че от един от сървърите на НАП са източени 57 папки с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и доходи на български граждани.

Вчера министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че източената информация не е достатъчна, за да се направят злоупотреби и че никоя държава не е защитена от подобна атака.

Ще има ли глоба и кога?

От Комисията за защита на личните данни твърдят, че е много вероятно да има глоба, но тя няма да бъде наложена веднага. Причината е, че е по-добре парите да се използват от НАП за подобряване на софтуера за защита на личните данни на хората.
Впрочем, добре е да знаем, че ако данни на човек, които се съдържат в документите в НАП, изтекат в публичното пространство и това доведе до определени коментари, факти и обстоятелства, свързани с този човек, тогава той може да претендира за неимуществени вреди.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.