Мълчанието на радиото
Общество ОРГ

След като вчера от Българското национално радио решиха да освободят от работа един от най-разпознаваемите гласове на родния ефир, този на Силвия Великова, тази сутрин БНР не излъчваше. За първи път в своята над половинвековна история сигнал нямаше в продължение на цели 5 часа. Никакъв. Според официалното съобщение на радиото, причината е профилактика. Само че, май не е точно това причината.

Журналистът Силвия Великова
Защо БНР спря?

Макар журналистът Силвия Великова да не е любимец на всички в гилдията, тя е доказан професионалист. Впрочем, един от все по-малкото останали на хоризонта журналисти, които не са просто държачи на микрофони, а които задават неудобни въпроси тогава, когато трябва. Тоест, вършат си работата.

Повече от 15 години Силвия Великова отразява за БНР дейността на съдебната власт. Критична е към единствения кандидат за главен прокурор на България – Иван Гешев

Според повечето колеги от радиото именно критичността на Великова към властта е и причината тя да бъде уволнена. Уж отстранена по административни причини от новия и временно изпълняващ длъжността директор на програма “Хоризонт” Николай Кръстев. Само че, този път не се получи. Денят на 12 септември 2019 г. беше един от малкото у нас, в които голяма част от гилдията се обедини и каза “Не! Няма да стане.”

Николай Кръстев

 

От страна на журналистите последва наистина бурна реакция – и в радиото и извън него. В сутринта на днешния петък 13-и Силвия Великова трябваше да води предаването “Преди всички”. Колегите й обаче отказаха да я заместят като застанат зад микрофона. Отказа да работи без нея и редакторът й Спас Крайнин. Обяви го с пост в социалната мрежа.

И така от БНР бяха принудени в късната вечер на четвъртък да съобщят, че радиото ще извършва профилактика. Точно в часовете, в които Великова трябваше да води предаването си.

Мълчанието на радиото

В продължение на 5 часа националният ефир на БНР мълчеше. Програма имаше само онлайн. Водеща беше Диана Дончева. Често звучеше песента на Beatles “Let It Be“, която отдавна се е превърнала в символ на протестите у нас.

В крайна сметка БНР отново излъчва и на Великова е предложено да се върне на работа. Но с условието, че към нея ще бъде добавен и друг журналист, който да отразява съдебната власт в България. Защото трябва плураризъм.

Ефирът на “Хоризонт” е над всичко“, написа тази сутрин Силвия Великова в своята Facebook страница.

Борислав Петров, Общество ОРГ
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.