Много млади хора безработни заради нереални очаквания за заплата
Общество ОРГ

Най-често срещаната причина за това, че все повече млади хора остават без работа са нереалистични очаквания за доходите. Това показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Младите хора нямат опит на пазара на труда, те имат нереалистични очаквания за заплатите. Превъзмогването на този проблем е трудна задача. По-сериозното развитие на услуги за кариерно ориентиране и осъществяването на достатъчен брой успешно развили се индивидуални случаи би могло да спомогне”, се казва в текста.

Младежката неактивност обикновено е резултат от различни персонални и социално-икономически особености, твърдят авторите на изследването

Едно от най-фрапиращите изисквания на голяма част от скоро завършилите своето средно образование млади хора е очакването за заплата. Много от тях очакват да получават стартова заплата между 2 000 и 3 000 лева на месец. В същото време обаче все повече от младежите нямат какво да предложат в замяна.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.