Експертът Мика Зайкова: Заплащането у нас е ниско, защото управляващите крадат всичко
Мика Зайкова
Общество ОРГ

Днес е Денят на труда и на международната работническа солидарност. Традициите по празнуването на първи май датират още от 19 век, когато започват първите работническите протести за зачитане на елементарните социални права, началото на които се поставя през 1 май – 1886г. В България празникът се чества за първи път през 1890г., а през 1939г. е въведен в календара на официалните празници на страната. По отношение на обезпечението на труда, България е на последно място от страните в ЕС по минимална работна заплата и пенсия. Хората, които официално получават най-малко пари у нас печелят по 560 лв на месец или 286 евро. Държавата с най-близко заплащане до нашето, ако говорим за страните в ЕС е Литва със 463 евро минимално заплащане и Румъния с 466 евро – минимална работна заплата за месец.  За сравнение, макар поддържащи икономиката си със сериозни финансови инжекции от ЕС, Гърция има въведена минимална работна заплата от 683 евро, а начело на класацията спрямо държавите от ЕС е Люксенбург  – 2000 евро. По темата за причините за тези тенденции и последното ни място в класациите, екипът на Общество ОРГ  разговаря с Мика Зайкова, която е родена на 2 февруари 1942 г. в София. Тя е финансов експерт, с две висши образования, доктор на икономическите науки и бивш икономически експерт в КТ “Подкрепа”:

Г-жо Зайкова, празнуваме международния празник на труда. Защо обаче той е така недооценен в България? Знаете, че сме на последно място по минимална работна заплата и пенсия в ЕС.

– Наскоро гледнах данни на Евростат, които показват, че часовата ставка на България  е 2,4 евро, а средната за ЕС е близо 24 евро на час. В еврозоната часовата ставка е около 30-39 евро. Ние сме единствената държава, в която минималната работна заплата е под 400 евро (минималната работна заплата у нас е 286 евро). Най-близко до нас е Литва, която е с 443 евро минимална работна заплата, и Румъния, която е с 446 евро минимална работна заплата. Да не говорим за Люксембург, които са с 2071 евро минимална работна заплата. Ние сме страната, в която има най-много бедни. Ако си спомняте, колегите от КНСБ изчисляват на всеки 6 месеца колко е нужно за издържането на 1 семейство на месец, последните им изчисления сочат 605 лв, а сега с увеличаването на цената на газта, да речем около 630лв.  Тоест, 70% от хората получават доходи под тези пари, а 1 милион и 200 хиляди са под прага на бедност, който е 348лв на месец, за издръжката на един човек. Аз не съм очудена, защото средната пенсия у нас е 363лв до 1 юли, когато ще се качи с 5,7 отгоре. Но 363 е само 15лв. разлика спрямо прага на бедност. Това означава, че над 80% от пенсионерите живеят в крайна бедност. И това е ясно показано в статистиката на Евростат, които казват, че 53% от българите не могат да се отопляват през зимата.

Каква е причината за това явление у нас?

– Причината е корупцията и кражбите. Нивото на корупцията у нас е гигантско. Нивото на кражбите е гигантско. Това означава, че нито 1 нормален инвеститор, било чужд или наш няма да инвестира в тази страна. А без инвестиции и иновации, няма продукти и услуги, които да са с висока добавена стойност. Тоест, това което ние искаме да продаваме и да печелим. Ние какво продаваме… Погледнете структурата на износа. Не слушайте глупостите, които Ви говори премиера, или всичко останали които говорят врели некипели преди изборите. Извинявайте. но продаваме суровини, материали и малко резервни части.
Имаме еврокомисар по дигитализацията. Аз не знам това момиче от кое село е, и дали знае да си пуска компютъра, извинявам се за израза, за г-жа Габриел, но.. България е най-слабо развитата страна в тази област. Това го казва Евростат, а не аз. Това показва, че ние сме 100 години след маймуните. Когато нямаме такива стоки, услуги, технологии и развитие, как очакваме да печелим. Няма как…

В Европейския парламент много се говори за корупцията в Румъния, на скоро се спомена, че ЕНП искат активирането на чл.7 за Румъния, защото не спазват върховенството на закона. И все пак обаче, дори те имат почти двойно по-висока минимална работна заплата от нашата с техните 446 евро, до нашите 286. Защо се получава така?

– Румънците имат осъдени министри, депутати.. Отношението към Румъния не е съвсем точно. Надявам се, че следващия Европейски парламент и следващата Европейска комисия, няма да се командват от пияница и жени които никога не са гледали деца, нито от един джендър, който никога няма да има дете като Макрон. Извинявайте, но не може ЕС да се управлява от безотговорни хора. Вместо те да ни научат на порядък, ние ги научихме как да крадът, и те си живеят много хубаво… Този състав на ЕК е толкова закостенял… Защо са против Орбан, против румънците? Говорят против румънците, а те имат осъдени министри, дори осъден президент, ние имаме ли един от тези всичките, който да е осъден? Ако се направи една истинска проверка на къщите за гости у нас, ще видите, че всички те са резиденции на властващите… Построили са си ги с европейски пари и си живеят живота. От тези 13 милиарда, които бяха отделени за миналия програмен период, какво видяхте да се направи? Дали има 1 магистрала, която да е направена докрай, дали хората не умират заради некачествена настилка по пътищата? Дали имаме качествена енергоинфраструктура? Сега чувам, че Бойко Борисов искал да купуваме втечнен газ от Америка. Как ще ни го пускат, с парашути ли? Имаме ли инсталации, които да преработват втечнения газ? Знаете ли, че той е 3 пъти по-скъп от този, който в момента получаваме? Нашата власт е съставена от послушковци, и всички потриват ръце, защото са корумпирани и си взимат парите – траейки си.  Ние сме най-корумпираната държава, и това е най-големия ни бич. Не може тук да ни се правят на националисти, а там да гласуват за Истанбулската конвенция, която е против нашата конституция и подобни неща. Не може г-н Станишев да идва и да ми обяснява, колко е добре да направя внучето си джендър… Не мога да ги понасям… Нужно е пълно обновление на политическата ни класа.

Ако говорим за ниското заплащане у нас, много синдикални работнически организации заявиха преди време, че искат да се изработи нов механизъм по който да се определя заплащането на хората. Например в Германия и Франция няма минимална работна заплата, а има минимално заплащане на час, по различните сфери. Смятате ли, че една такава промяна има бъдеще и у нас?

– Германия от догодина ще въведе минимална работна заплата, защото вече преговорите със синдикатите станаха много трудни. Има дейности и отрасли, които нямат договорени тарифни ставки. И там плащат на хората, колкото си искат, затова самото правителство в Германия разбра, че е много трудно да се регулират всички плащания – без минимална работна заплата. Много е трудно.

Какво мислите за двойния стандарт в заплащането у нас и в западните страни, ако говорим за компаниите, които оперират и на двете места?

– Можем да кажем, че работата която извършват тези хора, които работят за тези компании е една и съща. Използват една и съща техника, имат една производителност но получават различни заплати, да. Както винаги ние сме пренебрегнатите.  Както и двойният стандарт при храните.

Какво смятате, че трябва да се направи, за да може тези негативни тенденции у нас да бъдат променени?

– Власт имащите, особено тези, които сега ще отидат в европарламента, трябва да не са страхливи. Да имат авторитет. Ние сме равни с всички страни по договор в ЕС. Не може Макрон да ми казва как да си правя транспортния бизнес. Кой тогава чу мнението на България, на Източна Европа?  Защо ще има втора категория европейци? Защо например в Гърция, която е умираща държава с разорена икономика, ще взимат пенсионерите по 730 евро пенсионерите, а нашите ще взимат жълти стотинки. Защо? Защото ние правим реформи, но не ги довършваме. България няма работеща съдена система от която да те е страх, няма полиция, която да те пази, от която да те е страх. Точно затова младите и образовани хора напускат България  не само заради парите, а и заради липсата за кариерно развитие, както и възможности да се развиват. Всичко в страната ни е прогнило в корупция, тя е най-големият враг на нашия прогрес. Ако искаме да се оправим, трябва да вкарат всички политици в затвора, и да дойдат нови, които обичат България. Хора, които са бизнесмени, които са успели и нямат нужда да крадат.

В този смисъл да разбирам ли, че като успял бизнесмен, Веселин Марешки би оправил нещата в страната според Вас?

– Моля Ви не ми говорете за този индивид. Нито знаем откъде идва горивото в неговите бензиностанции, нито откъде идват лекарствата…  Разликата между нашите управляващи и тези в Европа е, че нашите искат да откраднат всичко. Едните крадат по малко, другите искат да откраднат всичко. Обичам тази държава, този народ, но почвам да ставам все по-скептично настроена към мисълта, че някога ще се оправим. Извинявайте, но докато Цветан Цветанов и проф. Константинов правят избори, няма кой друг да ги спечели.

Интервю на Веселин Въчлев, Общество ОРГ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.