Красимир Лалов: В Европа ги арестуват, а тук правят Тол-системата
avstriiskata-firma-za-toll-sistemi-kapsch-goniat-ot-chehia-a-v-bulgaria-izgrajda-sistema-za-150-miliona-leva-2.obshtestvo.org
Христина Андреева

Преди малко повече от месец премиерът Бойко Борисов отложи старта на Тол-системата след срещата си с представители на транспортния бранш. Незавършената Тол-система, както и липсата на диалог покрай определянето на тарифните ставки бяха изтъкнати като причини за отлагането.  

Припомняме, че в края на 2018г. обществената поръчка за изграждането на Тол-системата беше спечелена от австрийския фирма “Капш”.Стойността на договора е 150 млн. лв. и се финансира изцяло от държавния бюджет.

Екипът ни зададе въпроси и потърси отговори от експерта по транспорт и зам.-председател на Националното Сдружение на Българските Превозвачи (НСБП). – Красимир Лалов.

Имате ли обратна връзка след срещата, която проведохте с премиера Борисов, относно отлагането на Тол системата? Има ли нещо ново?

Ние бяхме при г-н Борисов, уточнихме се за различни неща. Но до момента – вече минаха месец и половина-два, нищо не се случи. Трябваше да има един обществен съвет за Тол-системата, който не се е събирал нито веднъж. Така че, новото само един Господ знае какво е. Трябваше уж да се изпита Тол-системата, трябва да водим някакви разговори, не сме ги водили. Така че, един Господ знае какво се случва. Каквото и да е то – се случва на тъмно.

В такъв случай, мислите ли, че държавата е загубила контрола върху Тол-системата под въздействието на частни интереси?

Само едно нещо мога да ви кажа – вижте какво се случва с австрийците в Чехия и от там натам си правете изводите сами. Там австрийците ги махат, махат абсолютно всичко, свързано с тях. В България защо ги оставят – един Господ знае.

В този ред на мисли, какво мислите за това, че на пазара има един доставчик – монополист, който предлага всички камиони и тежкотоварни автомобили да си закупят устройство именно на тази австрийска фирма, за която говорите – “Капш”, която изгражда тол системата.

Това го няма никъде в цял свят. И от тази гледна точка – явно е, че има един куп нарушения на нещата. И пак ви казвам – вижте в Чехия какво се случи. Нашите хора могат да се заинтересуват защо така се е случило там, защо “качулките” влязоха и ги изхвърлиха – това е една доста интересна информация.

Смятате ли, че случилото се в Чехия може да стане реалност и у нас?

За да се случи нещо в Чехия при изграждането на тол системата и при самото й използване, значи нещо се е случило. А когато на някой политик или пък фирма се изгради отрицателен имидж, как да ви кажа, в цял свят нещата са по един и същи начин – политикът си заминава. Може и да не е бил много виновен, но щом имиджът му е уронен, той си заминава. Същото е и с фирмите.

Очаквайте продължение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.