Красимир Лалов: Toва, което се случва с тол-системата не е монопол, ами си е направо жив пладнешки обир (ЧАСТ II)
avstriiskata-firma-za-toll-sistemi-kapsch-goniat-ot-chehia-a-v-bulgaria-izgrajda-sistema-za-150-miliona-leva-2.obshtestvo.org
Общество ОРГ

Преди малко повече от месец, премиерът Бойко Борисов отложи старта на тол-системата след срещата си с представители на транспортния бранш. Незавършената тол-система, както и липсата на диалог покрай определянето на тарифните ставки бяха изтъкнати като причини за отлагането.  

Припомняме, че в края на 2018 г. обществената поръчка за изграждането на тол-системата беше спечелена от австрийския фирма “Капш”. Стойността на договора е 150 млн. лв. и се финансира изцяло от държавния бюджет.

Екипът ни зададе въпроси и потърси отговори от експерта по транспорт и зам.-председател на Националното Сдружение на Българските Превозвачи (НСБП). – Красимир Лалов, като преди 2 дни ви представихме първата част от следващото интервю

Ето продължението: 

Как ще коментирате получаващия се монопол на пазара, лобирането на австрийските интереси в АПИ, както и имате ли информация какви цени ще плащат вашите шофьори?

Нямаме никаква информация. Това, което се случва не е монопол, ами то си е направо жив пладнешки обир. Поради простата причина, че в случая нито конкуренция има, нито нищо. И сега този, който прави тол системата да е и единственият оператор – това просто звучи грубо. А това, че АПИ и МРРБ не дават обяснения защо са всички тези работи – нямам обяснение

Какво мислите за предложението на втория доставчик – Телетол – превозвачите да могат да използват вече съществуващите джи пи ес устройства в своите камиони, без да се налага да купуват нови?

Мисля, че идеята е много добра. Но нали знаете – идват юли и август, народът си мисли за море. Според мен много хора разчитат на това. Така че, от септември не очаквайте нищо. След това пък идват избори и ще се политизират нещата и така.

Бихте ли платили за всеки ваш автобус по 300 лева на устройство и мислите ли, че създаденият монопол е добър за пазара?

Всичко, което се случва е безумие. АПИ е под контрола на МРРБ – живо министерство, с жив министър и с жив заместник-министър. И доколкото си спомням заместник-министърът остана единствено, за да вкара тол-системата в действие. Тоест, не би трябвало да говорим, че държавата не е организирала система за контрол. Друг е въпросът, че всичко, на което ставаме свидетели е явно някакво политическо решение. Не мисля, че МРРБ или който и да е може да си позволи да прекратява както и когато си реши разни договори.

Но нали знаете, че когато човек реши, може да намери и 1500 причини, за да направи нещо. И нова не го казвам аз, казали са го Илф и Петров.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.